Iványi Gábor: Hatmilliárd forinttal tartozik nekik az állam

Iványi Gábor: Hatmilliárd forinttal tartozik nekik az állam

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő márciusig haladékot kaptak a közmű-szolgáltatótól, addig nem szerelik le a gázórákat Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) budapesti, Dankó utcai intézményeinél – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Iványi Gábor, a MET vezetője.

Mint ismert, a MET, amelyet a 2011-es új egyházügyi törvény megfosztott egyházi státuszától, komoly adósságot halmozott fel, közel 200 millió forinttal tartoznak, a Nemzeti Közművek erre hivatkozva próbálta meg leszerelni a Dankó utcában – ahol egyebek mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskola, óvoda, hajléktalanszálló és egészségügyi intézmény is működik – a gázórákat múlt hét csütörtökön. Ezt akkor megakadályozták, azóta pedig folyamatosan őrt állnak, illetve rácsokkal és lakattal óvják a szerkezeteket. Egy helyről azonban, a MÁV-telepi iskolájukból elvitték a gázórát, abból az intézményből, ahová többek között a Hős utcai gyerekek is járnak.

Iványi Gábor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az egyházuk hosszú politikai küzdelem után 1981-ben nyerte el az egyházi státuszt, amelyet a Fidesz-KDNP vezette kormány vett el harminc évvel később. Hozzátette, bár a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság a státusz elvétele miatt 2017-ben egymilliárd forintos kártérítést ítélt meg a MET-nek, szavai szerint a magyar állam összesen csaknem 6 milliárd forinttal tartozik nekik.

Miután őrséget állítottak a Dankó utcában, a szolgáltató tárgyalási szándékkal kereste meg őket, és egy egyoldalú nyilatkozatban garantálták, hogy a MET kilenc intézményét jövő márciusig, vagyis a fűtési szezon végéig nem kapcsolják le a hálózatról, áprilisban pedig újratárgyalják az ügyet.

Iványi Gábor elmondta, a Strasbourgi Bíróság mellett a Velencei Bizottság és a magyar Alkotmánybíróság is figyelmeztette a kormányt, hogy állítsa vissza a MET egyházi státuszát, ez azonban ennek ellenére nem történt meg. – Nem csak az igét kell hirdetni, szolidárisnak kell lenni, a szegények könnyei az Isten könnyei, az örökkévaló pedig az emberek karjait használja fel, hogy a rászorulókat átölelje – mondta Iványi Gábor. – Az állam kötelessége, hogy biztosítsa a működés feltételeit, az egyház feladata azonban Istentől jön.

A lelkész felidézte, hogy egy fideszes politikus figyelmeztette rá nemrég, hogy neki nem feladata a nyilvánosság elé állni, és felszólalni. – De nem fogunk hallgatni, ha menekülteket éheztetnek, ha romákat zárnak el a víztől, ha iskolaőröket alkalmaznak feleslegesen, ha más intézményeket támadnak, és ellehetetlenítik a működését az Ámbédkar Iskolának, az Igazgyöngy Alapítványnak, ha felszámolják a Színház és Filmművészeti Egyetem autonómiáját, ha szétverik a Magyar Tudományos Akadémiát, vagy ha a sajtót egyetlen hatalmi központba terelik – fogalmazott Iványi Gábor. – Jól ismerjük a szándékot, hogy hogyan kell minden más hangot elhallgattatni. Mi nemcsak addig vállaltuk, hogy betartjuk az európai értékeket, amíg Magyarországot felveszik az Európai Unióba, hanem azóta is. És erre figyelmeztetik a kormányt is, mert ma nem vennék fel az országot egy olyan közösségbe, amely az egyetemes emberi jogokon alapszik.

A lelkész elárulta, eddig összesen 60 millió 100 ezer forint támogatás érkezett hozzájuk. Hálásak hogy nem hagyták őket magukra, de hozzátette, hogy ezt a pénzt nem a civileknek, önkormányzatoknak és szervezetnek kellene előteremtenie, hanem az államnak kellene ellátnia a feladatát. Iványi Gábor elmondta, egy református egyházközség is gyűjtést kezdeményezett a javukra, és két üveg bort is felajánlottak, amelyeket korábban Orbán Viktor ajándékozott a közösségnek.

A MET is árverésre készül, azt a dokumentumot fogják elárverezni, amelyben Orbán Viktor első beiktatásakor aláírta, hogy őrködni fog a magyar köztársaság alkotmánya felett. Moldova György írt néhány sort a dokumentumhoz, köztük azt, hogy a kötőszavakon és az írásjeleken kívül a miniszterelnök azóta minden abban foglalt ígéretét megszegte.

Iványi Gábor szerint a kormány azt akarja, hogy a kikapcsolás veszélye lebegjen a MET feje fölött, mint Damoklész karja, hogy ebben a feszültségben vészeljék át az időszakot. Ők azonban szeretnének kitartani addig, „amíg kitavaszodik a lelkekben és a fejekben”.