Iványiék nem kaphattak az egyházi 1 százalékból, a szcientológusok és az ősmagyarok igen

Iványiék nem kaphattak az egyházi 1 százalékból, a szcientológusok és az ősmagyarok igen

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember kilencedikén hozta nyilvánosságra a NAV az összegeket a 2020-as rendelkező évben egy százalékos felajánlásban részesült egyházakról. Alaposan kibővült a lista tavalyhoz képest: 2019-ben még harminckét „bevett egyház” kapott úgynevezett technikai számot a felajánlható egy százalékos szja-hoz, míg 2020-ban már 115 egyház és vallási szervezet.

A bővülés ellenére az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget hiába keressük a listán. Helyette sok olyan van, amely alkalmas lehet a megtévesztésre, mert tartalmazzák az „evangéliumi” szót – például az 1997-ben Tolnán alakult Evangéliumi Barátság Vallási Egyesület, kiknek a saját honlapjuk szerint van gyülekezetük Romániában, Szerbiában és Horvátországban is. „A Tolnai Missziós Központ egyházunk magyarországi és európai székhelyeként is működik” – írják, ám a központban sem lehetnek túl sokan, mert mindössze 134 felajánlásból alig 660 ezer forintot kapnak idén.

A Dunakesziben bejegyzett Fény Evangéliuma Egyesületnek még honlapja sincs, a Facebook-oldalukat alig 88 ember követi. Azt írják: „Ez a napvallás egyik hivatalos oldala. Istentiszteleteinket, szer-napjainkat, elvonulásainkat, zarándoklatainkat és hitelveinket tudod követni ezen keresztül.” 88 ember ajánlotta fel nekik az adója egy százalékát, ez kicsit több mint 534 ezer forintot hozott a konyhára. A Magyar Evangéliumi Egyháznak legalább van honlapja, ahol kiderül, hogy elhalasztották a nyári angol táborokat, és az is, hogy „a Magyar Evangéliumi Egyház és a Golgota Kegy Gyülekezet (korábbi nevén Kelenföldi Evangéliumi Gyülekezet) beszámolói a www.birosag.hu oldalon találhatóak meg.” 867 felajánló, 5.3 millió forintot adott nekik az idei rendelkező évben.

A Magyar Evangéliumi Gyülekezetek Egyháza sem Iványi Gáborék közössége. Azt vallják, egyházukat elsősorban élő testnek (organizmus), és nem egy intézménynek tekintik. „Célunk összefogni azokat a magyarországi evangéliumi gyülekezeteket, melyek küldetésüknek tekintik, hogy Krisztus evangéliumát – egyediségük megőrzése mellett-, képviseljék és hirdessék.” A honlap szerint hat gyülekezet tartozik hozzájuk, ebből egy van Budapesten, a XI. kerületben. 280 adózó rendelkezett a javukra, 5.3 millió forintot juttatva a közösségnek.

A diósdi Paulus Evangéliumi Közösségnek (234 felajánlásból összesen 1.5 millió forintot kapnak) van holnapja, de találtunk olyan, egy százalékra jogosult egyházi szervezetet is, amiről gyakorlatilag semmi sincs fent a neten – ilyen például a Szövetség Teljes Evangéliumi Gyülekezet. Nekik idén 11 ember adott össze 53 793 forintot, de nem ők a legkisebbek: a „merjünk kicsik lenni” versenyt idén a Négyszegletkő Apostoli Hit Nemzetközi Egyháza nyerte meg 7 felajánlóval, alig 50 ezer forinttal.

És itt elérkeztünk azokhoz, akik finoman szólva sem tekinthetőek komoly egyházaknak vagy vallási szervezeteknek. Egyik ilyen az Ősmagyar Egyház, amely „nem új vallás, hanem visszatérés elődeink ősi hitéhez, bölcseletéhez, életszemléletéhez. Ez a szittya-magyar őseink által évezredeken át gyakorolt hit folytatását és annak a mai életbe való beépítését jelenti. „(…) Az Ősmagyar Egyház az égből áradó isteni szeretet testvéri gyülekezete. 895 óta a Kárpát-medence első magyar őskeresztény, történelmi egyháza.” Az ősmagyarok viszonylag sokan vannak, ezért a 1747 felajánlásból 10,6 millió forint érkezik a számlájukra.

A szcientológusok (igen, ők is kaphatnak az adóból, ellentétben Iványi Gáborékkal) tizenhat fővel vannak többen mint az ősmagyarok (legalábbis a NAV-nyilvántartása szerint), viszont csóróbbak, mert tőluk alig 6,5 millió forint jut a Magyar Szcientológia Egyháznak. A Dunakesziben alapított Fény Lovagjai Testvérisége Egyesület 2 millió forintot kasszíroz 368 embertől, a debreceni Metafizikai Hagyomány Centruma pedig 3,5 milliót 637 adófizetőtől. Az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza nem egy bevásárlóközpont kivilágításának imádatával foglalkozik, hanem egy Villás Béla nevű „szellemi vezetőt” követ – a mágia működhet, mert 1554 ember összesen 8 és fél millió forintot adott össze. Hozzájuk képes eltörpül az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyesület (218 felajánló, 1,2 millió forint), de komoly konkurencia az Erdei Rezervátum Természetvallási Közösség, hiszen nekik már 8,2 millió forint jutott 1327 embertől. Az Usui Spiritual Lernejo inkább valami keleti gyógymódnak tűnik, mint egyháznak, de ők is kapnak 1,2 millió forintot 218 felajánlótól, és végére hagytam az Üdvössé Hirdetői Egyházat, melynek a honlapján egy koronavírus-elűző imádság fogad. 113 adózó írta be az ő technikai számukat a bevallására, ennek köszönhetően 1,9 millió forintot kapnak.

Természetesen megkérdeztük az adóhivatalt, hogy idén minek köszönhető a nagy bővülés és folytatódik-e a folyamat a következő években. Az is érdekelt, kik és hogyan kerülhetnek be a kedvezményezettek körébe. A sajtóosztály a következőt válaszolta (ha nem értik, nem az önök készülékükben van a hiba): „Az Ehtv. (a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. Törvény – a szerk.) 2019. április 16-án hatályba lépett módosítása alapján a vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak a 2020-tól a bevett egyházakkal együtt (továbbiakban: vallási közösség) technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat. Az Ehtv. módosítással összhangban az Szftv. (A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény -  a szerk.) is módosult és a 4/A. §-ban meghatározott technikai számos kedvezményezettek kiegészültek a vallási közösségekkel.

Ha a vallási közösségnek még nincs technikai száma és 2021-ben szeretne szja 1 százalékos felajánlást kapni, akkor a technikai számot 2020. december 31-éig kell kérnie a NAV-tól, kötetlen formában. A már bírósági nyilvántartásba vett szervezet kérhet új technikai számot vagy akár a jogelődje technikai számát is visszakaphatja. A NAV a technikai számokat a Magyar Közlönyben és a honlapján, a technikai számmal rendelkező szervezetek listáján is közzéteszi.” Volt egy olyan mondat is a válaszban, amit könnyen megértettünk: jövőre további bővülés várható.