Jakab Ferenc szerint még nem lélegezhetünk fel, jöhetnek veszélyes koronavírus-mutációk

Jakab Ferenc szerint még nem lélegezhetünk fel, jöhetnek veszélyes koronavírus-mutációk

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyengébb megbetegítő képességgel rendelkező omikron variánssal szerencséje volt a világnak, de fennáll a veszélye, hogy egy új, ennél súlyosabb tüneteket okozó koronavírus-mutáció jön létre a kevésbé átoltott ázsiai vagy afrikai területeken – mondta Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője az Inforádiónak.

Szerinte a csökkenő intenzitású tesztelés miatt jelenleg nem tudhatók a tényleges esetszámok és az, hogy a járvány milyen ütemben terjed: csökkenő vagy épp felfutó tendenciát mutat-e. Az omikron megjelenésével a világ okkal lélegezhetett föl, hiszen bár gyorsabban terjedő variánsról van szó, mégis, a klinikai tünetek és az általa okozott klinikai megjelenési forma gyengébb, mint az eddigi mutációk esetében. És talán emiatt a világ „lezserebben” is kezeli már a Covid-problémát, aminek okán a tesztelések is csökkentek – mondta Jakab Ferenc. Azt sem tartja kizártnak, hogy sokan nem is fordultak orvoshoz, vagy ha mégis, a tüneteik alapján azt mondta rájuk: „ez valószínűleg koronavírus, de pár nap alatt el fog múlni”, és ezért sem kerül sor tesztelésre. Ezt azonban rossz tendenciának és valós veszélyforrásnak tartja.

Mindenképp fennáll a kockázata annak, hogy a korábbiaknál komolyabb egészségügyi tüneteket okozó variáns üsse fel a fejét – mondta. Hozzátette, alapvezetően evolúciós folyamat az, hogy a vírusok úgy változnak, hogy a megbetegítő képességük gyengébb, a terjedési képességük azonban nagyobb, de ez általában sokkalta hosszabb időt vesz igénybe, mint ami az omikron esetében volt látható. Az ő megítélése az, hogy egy szerencsés variáns kialakulása történt meg. De elképzelhető az, hogy a következőkben egy kevésbé átoltott térségből, Afrikából vagy Ázsiából olyan mutáció fog érkezni, ami ismét erősebben fertőzi a tüdőt.

Szerinte abszolút megvan a veszélye annak is, hogy az elkényelmesedett társadalmak, amik úgymond félvállról veszik már a pandémiát, egy új mutáns felbukkanásakor nem kellő gyorsasággal fognak reagálni.