Jakab Ferenc szerint a járványok korát fogjuk élni

Jakab Ferenc szerint a járványok korát fogjuk élni

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én (Fotó:
MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy webkonferencián annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani világjárvány csupán belépő a következő évtizedek járványos időszakába. Az Mfor beszámolója szerint úgy vélekedett, a koronavírus nem volt ismeretlen korábban sem, csak a kutatási eredményeknek hála sikerült eddig úrrá lenni rajta, és a mostani járvány pusztán belépő a következő évtizedek járványos időszakába.

„A járványok korát fogjuk élni, számos betegséggel meg kell még küzdenünk majd” – tette hozzá a professzor. Elmondta azt is, hogy az omikron a vuhanihoz képest messze elkülönül az elődeitől, s pár hét múlva azt fogjuk tapasztalni – amin már a britek túl vannak –, hogy brutális módon megugrik a fertőzöttek száma. Ennek a vírusnak a mutációs képessége ugyanis relatíve nagy, az eredetihez képest 20-30-szor fertőzőbb, szinte futótűz-szerű – tette hozzá.

Épp ezért tartja fontosnak az oltást, hisz azzal magunkat és környezetünket is védjük, valamint a variánsok kialakulását is akadályozza. Úgy látja, az ázsiai, afrikai oltatlanabb területeken szabadon terjed a vírus és alakulnak ki újabb mutánsok, ezek pedig újabb hullámokat indíthatnak el. – Globálisan kell néznünk, és az oltási programot kiterjeszteni ezekre az országokra is. Mert míg nálunk már a negyedik oltásokról értekezünk, ezekben még az elsőt sem adták be – hívja fel a figyelmet az ellentmondásra Jakab Ferenc.

Arról is beszélt, hogy a vakcinák hatékonysága csökkent az omikron ellen, méghozzá 70-75 százalékra, de egyébként is soha nem lesz 100 százalékos vakcina. 

Mint aláhúzta, a megfertőződés általi védettség rövid, legfeljebb 3-4 hónapos, és arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a megfertőződés, hanem a súlyos betegség ellen véd meg, ami jó az egészségügy terheltsége szempontjából is.