Jakab Kövérnek: Ma nagyon jól néz ki, házelnök úr!

Jakab Kövérnek: Ma nagyon jól néz ki, házelnök úr!

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg az elmúlt hetekben Jakab Péter akcióitól és Kövér Lászlóval vívott csörtéitől volt hangos a parlament, ezúttal sajátosan kerülte ki az ellenzéki politikus a büntetést. A Jobbik elnöke ugyanis úgy oldotta meg, hogy ne vegyék el a szót tőle az ülésvezetés kritizálásáért, hogy a házelnököt kezdte dicsérni. A nyakkendőjét és a bajszát is.

Kövér László már előre készült a hétfői parlamenti ülésen Jakab Péter felszólalására. Még mielőtt a Jobbik elnöke elkezdhette volna, egyből jelezte: tekintettel az előzményekre, nem tartja kizártnak, hogy az ellenzéki politikus ismét átlépi a házszabályban rögzítetteket, ő pedig akkor alkalmazni fogja a szankciókat. Ez nem volt véletlen, hiszen az elmúlt hetekben sok csörtéjük volt, ráadásul Jakab Péter rendre bírálta az ülésvezetést, annak ellenére, hogy a szabályok szerint ezt nem tehetné.

A Jobbik elnöke ezúttal azonban meglepő mondattal kezdte: „Ma nagyon jól néz ki házelnök úr. A bajusz, a nyakkendő minden a helyén van, az ülésvezetés remek.”

Majd rátért felszólalása érdemi részére, jelezve, hogy ha a parlament falain belül nem mondhatja el az igazságot, akkor azon kívül fogja. Hiszen mindenkinek joga van tudni, hogy kik tették tönkre az országot. Felidézte, hogy az Alkotmánybíróság szerint alaptörvény-ellenes a rabszolgatörvény – legalábbis több passzusa –, vagyis Jakab Péter szerint törvénytelen eszközökkel kényszerítették túlmunkára a magyar melósokat. Bírálta azt is, hogy a magyar kis- és középvállalkozások semmilyen érdemi támogatást nem kaptak a kormánytól a járvány alatt, egy mentős pedig havi 240 ezer forintot vihetett haza. Akkor lesz itt szerinte jólét, ha megtörténik a kormányváltás, a tolvajok pedig fizessenek meg az ellopott földekért, az ellopott gyárakért és az ellopott országért.

A Jobbik elnökének felszólalására a fideszes Dömötör Csaba válaszolt, aki egyből „új főnökeihez” is szólt. Mint mondta, rendkívül méltatlan szerepet osztottak Jakab Péterre, hiszen el kell játszania a provokátor szerepét krumplival, molinókkal, sálakkal. Ráadásul most azok szolgálatában áll, akik ellen korábban a pártja létrejött. Még azt is javasolta, hogy ha legközelebb az Apró villában jár és kávét kér, gondoljon arra, hogy lehet, még a csésze is a privatizációból jött össze.

Kövér László azért nem hagyta mindezt szó nélkül, az államtitkári válasz befejezése után jelezte a Jobbik frakciójának, hogy szándékosan nem szólt rájuk, hogy más is láthassa, hogyan képzelik a demokráciát és a mások iránti tiszteletet. Habár a hivatalos parlamenti közvetítésben ez nem hallatszott, vélhetően a politikusok bekiabálásárai gondolt.

Gyurcsány Ferenc is felszólalt és azzal kezdte, a parlament hangulatán jól érzékelhető, hogy kevesebb mint egy év múlva parlamenti választások lesznek. Szerinte a fideszesek úgy viselkednek, mint akik az egyetlen igaz eszmének a képviselői és erkölcsi felsőbbrendűséget képviselnek a haza dolgában. – Óvom önöket, hogy a maguk magatartása kiindulópontja legyen egy hideg polgárháborúnak – fogalmazott. A Demokratikus Koalíció elnöke arról is beszélt, hogy a fideszesek a múltban ragadtak, de ez nem baj, maradjanak is ott, úgyis ez fog velük történni. – Nemsoká, addig már sokat ne ártsanak – zárta beszédét.

Dömötör Csaba azzal vágott vissza, hogy az ellenzéki politikusok a parlamentben székeket foglalnak el, hangosbeszélőbe beszélnek, megpróbálják megakadályozni a döntéshozatalt vagy elfoglalni a pulpitust, ezzel pedig azt üzenik, hogy mindent lehet. Az őszödi beszéd utáni zavargásokra is kitért, szerinte a magyar nép nem fogja hagyni, hogy még egyszer visszajöjjenek azok, akik a saját népükre támadtak korábban.

A Fudan egyetem tervezett budapesti kampusza is szóba került. Az LMP-s Ungár Péter azt vetette fel, hogy úgy akarnak elkölteni rá 500 milliárdot, hogy a szociális szektor bérrendezésére nem áldoznak 200 milliárdot. Itt említett néhány adatot is: 32 éves munkaviszonnyal, két diplomával a gyermekvédelemben nettó 235 ezer forintot, míg 21 év szociális munka egy idősotthonban nettó 230 ezer forintot lehet keresni.

A kormány részéről Rétvári Bence reagált, aki Horn Gyulát vélte felfedezni a politikus felszólalásában, mert a volt miniszterelnök is azt mondta, hogy túl sokat költenek az egyetemistákra. Majd az egykori MSZP-SZDSZ kormányok idején történtekről kezdett beszélni, hogy akkor mennyire nem becsülték meg a szociális dolgozókat.