Jakab Péter Márki-Zay kapcsán: A hülyeség nem válogat

Jakab Péter Márki-Zay kapcsán: A hülyeség nem válogat

Jakab Péter (Forrás: Jakab Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem – így kommentálta a Jobbik-közeli Alfahírnek adott interjúban Jakab Péter a miniszterelnök-jelölt nemrég tett kijelentéseit. Ismert, Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy az ellenzéki összefogás esélyeit növelheti, hogy „Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre.” Emiatt aztán számos kritika érte a hódmezővásárhelyi polgármestert kormányoldalról, de ellenzékből is.

Most a Jobbik elnöke bírálta őt, az Alfahír pedig címbe is emelte az éles kijelentést. A lap főszerkesztője ráadásul eleve kritikus éllel tette fel kérdését Márki-Zayról, úgy fogalmazva: „három hónappal a választások előtt most azzal kell foglalkozni, hogy a karmester fideszes nyugdíjasok haláláról beszélt.”

Jakab úgy fogalmazott, hogy ha az elmúlt harminc év politikáját kívánná folytatni, most magyarázkodna, hogy ezzel miért nincs probléma. De ő meg kívánja haladni a korábbi évtizedeket, így „vállalhatatlan mondatokat” nem kezd el magyarázni. „Egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a Covid áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. Politikusként két dolog érdekelhet: hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot” – mondta Jakab Péter.

A kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelölt külön kommunikációt folytat-e, vagy a pártelnököknek van ráhatásuk, Jakab azt mondta: van egy külön stáb, ami meghatározza a kormányfőjelölt kommunikációját. Jakab nagyon fontosnak tartja, hogy ha egységes ellenzékről van szó, „akkor a karmester is velünk egységesen kommunikáljon.” A Jobbik-közeli Alfahír ezt követően visszakérdezett, hogy valakinek jóvá kellett-e hagynia a mondatot, Jakab pedig erre úgy felelt: „Ilyen mondatok esetében nekem nem lenne szükségem külső kontrollra, magamtól nem mondok olyat, ami összeegyeztethetetlen a keresztény értékekkel, vagy akár csak az emberséggel.”

Jakab szerint egyébként az elszámoltatás kérdése „a rendszerváltás origója”, ők pedig ragaszkodtak az áfacsökkentéshez is, amivel szemben szerinte Márki-Zaynak először voltak fenntartásai, de „kompromisszumkészségét végre megcsillantva rábólintott.”

Az interjúban szóba kerültek a kampányköltések is. Jakab pedig úgy fogalmazott, az előválasztás sem volt olcsó, és a Jobbik kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított ennek során, mint a többi párt. A közös kampányba is ők tették a legtöbb pénzt, hatvanmillió forintot, ezért most már Márki-Zay Péter anyagi támogatását is kéri, „hiszen az üzletemberek, a pénzügyi körök őt keresik meg, és így neki is nagyobb áldozatot kell vállalnia, hogy a billegő körzeteket megnyerje az ellenzék.”

A kérdésre, hogy az anyagi kérdésekről sikerült-e megegyezni, Jakab azt mondta, Márki-Zay egy olyan számot mondott be, ami nem létezik. „Azt mondta, hogy a Jobbik éves szinten 2,7 milliárd forintból gazdálkodik, és ehhez képest rendkívül csekély mértékben járulunk hozzá a kampányhoz. De ez nem igaz. Van amiből a frakció, van amiből a pártalapítvány működik, de ezeket a pénzeket nem fordíthatjuk kampányra. A Jobbik 500 millió forintból gazdálkodik évente, amiből a párt infrastruktúráját is életben kell tartani, miközben túl vagyunk egy egymilliárdos ÁSZ-büntetésen. Lényegében Márki-Zay Péter is elismerte, hogy nem valós számok birtokában fogalmazott meg velünk szemben kritikát, elnézést is kért, ha ezzel megbántott bennünket. Az anyagi jellegű súrlódásokat sikerült ezen a négyszemközti megbeszélésen elsimítani” – mondta Jakab.

A Jobbik elnöke szerint továbbá Márki-Zay mondhatta az előválasztás előtt is, hogy hetedik frakciót szeretne, „ám a szabályokat akkor mindenki elfogadta”. Elmondása szerint még azt az engedményt is megadták, hogy ha az Új Világ Néppárt öt körzetben nyer, akkor alapíthat frakciót. De a választók szerinte nem kértek sem az Új Világ Néppártból, sem annak kormányfőjelöltjéből. „Ha Márki-Zay Péter egy, a gyakorlatban nem létező pártból önálló frakciót akar grundolni, azzal semmibe veszi a választói akaratot. Azt pedig tisztelni kell, akár tetszik nekünk, akár nem” – mondta a pártelnök.