Jakab Péter Márki-Zayról: Okos ember is mondhat hülyeségeket

Jakab Péter Márki-Zayról: Okos ember is mondhat hülyeségeket

Jakab Péter és Márki-Zay Péter (Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Örülök, hogy Márki-Zay Péter önkritikát gyakorolt az időseket érintő átgondolatlan kijelentése miatt. Négyszemközti megbeszélésünkön elismerte, hogy szerencsétlenek voltak szavai, majd az ATV-ben nyilvánosan elnézést kért azoktól, akiket esetleg megsértett – erről beszélt Jakab Péter az ATV Start című műsorában szerdán reggel. Márki-Zay új évi köszöntőjében ugyanis arról beszélt többek közt: „a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”, ami miatt több kritika érte, például Jakabtól. A Jobbik-elnök ugyanis úgy reagált erre: „A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem”.

Jakab most úgy fogalmazott: „okos ember is mondhat hülyeségeket, de a még okosabb képes felismerni, ha rosszat mond és képes ezért elnézést kérni”. Hozzátette: az elmúlt napok bizonyították, a miniszterelnök-jelölt képes a kompromisszumokra. Példaként említette az alapvető élelmiszerek áfáját, amelyek csökkentésébe az észérvek hatására belement, így azok csökkentése várható a kormányváltás esetén.

Érthetetlennek nevezte, hogy amíg egyes nyugat-európai országokban nulla százalékos néhány alapvető élelmiszer áfája, addig nálunk a kenyére 18, a burgonyáé pedig 27 százalék, holott az ottani átlagkereset mintegy négyszerese a hazainak.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja arcvesztésnek, hogy Steinmetz Ádám személyében a sport terület került hozzájuk, hiszen szakembereik minden munkacsoportban ott vannak és képviselik álláspontjukat. Felhívta a figyelmet, hogy egyébként sem kormányzati pozíciók osztogatásáról vagy árnyékkormányról van szó, hanem az egyes területek felelőseiről.

A műsorvezető felvetésére reagálva elmondta, nem érzi, hogy leálltak volna az előválasztást követően, előnyük csökkenésétől nem esik kétségbe, hiszen az elmúlt két hónapban a program megalkotásával foglalkoztak, és nem a lista összeállításával. Ez egyébként Márki-Zay Péter kérése volt – amivel őmaga is egyetért –, mert a program ismeretében kell összeállítani a listát.

Jakab arról is beszélt, megnyugtató hogy a miniszterelnök-jelölt lemondott a hetedik frakció gondolatáról. Kiemelte, arról nem a pártok, hanem a szavazók döntöttek, amikor az Új Világ Néppárt képviselőit nem szavazták meg az előválasztás során.

Kiemelte, a választók a korrupciót már beárazták, a folyamatos áremelkedések viszont komoly gondot jelentenek az embereknek. Úgy gondolja, ezért a Jobbiknak jutott nehéz vidéki körzetekben is lehetséges meggyőzni az embereket a kormányváltás szükségességéről.