Jakab Péter: Sorosnak joga van eldönteni, mire költi a pénzét

Jakab Péter: Sorosnak joga van eldönteni, mire költi a pénzét

Jakab Péter, a Jobbik elnöke (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soros Györgynek minden joga megvan eldönteni, mire költse a pénzét az országban – többek között erről beszélt a brit The Guardian-nek a Jobbik frissen megválasztott elnöke. Jakab Péter elítélte azt a fajta gyűlölet-hadjáratot, amit Orbán Viktor folytat a magyar származású milliárdossal szemben. „Ha nem tetszik valami, amit Soros tesz, nem az a megoldás, hogy kitiltod őt, megtiltasz neki dolgokat, hanem hogy jobb alternatívát kínálsz” – mondta a politikus.

Szóba került az új főpolgármester, Karácsony Gergely személye is, Jakab pedig rendkívül jó véleménnyel van a munkájáról. „Senki nem végezhetett volna jobb munkát”, jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

A brit baloldali lap cikkének nagy részében azzal foglalkozott, hiteles lehet-e az a fordulat, amit a párt az elmúlt években végrehajtott. Szóba hozták még Szegedi Csanádot, akiről 2013-ban derült ki zsidó származása. Igaz, a Guardian cikkében az nem szerepelt, hogy előkerült egy hangfelvétel is. Ezen Szegedi beszélt arról az őt zsidóságával szembesítő embernek, hogy uniós forrásokhoz tudná segíteni őt.

Jakab Péter: A „cigánybűnözés" mára elveszítette etnikai jellegét | Magyar Hang

A lap megjegyezte azt is, korábban maga Jakab is másféle hangot ütött meg, például mikor 2014-ben a zsidó vezetőket is okolta a feléledő antiszemitizmusért. A pártelnök most azt mondta, mindössze közszájon forgó nézetekről beszélt, nem pedig a saját véleményét adta akkor elő.

A Guardian már címében is azt a kérdést fogalmazta meg, bizonyíthatja-e a változást egy olyan pártvezető megválasztása, aki maga is zsidó felmenőkkel rendelkezik. Jakab itt is elmondta: 13-14 éves volt, amikor megtudta, hogy a dédapja Auschwitzban halt meg, más anyai felmenőivel együtt. „A nagymamám meg lett keresztelve, így menekült meg, később pedig keresztény férfihez is ment hozzá” – mondta Jakab. A Guardian pedig kiemelte, az első lépése a pártelnöknek a korábban a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergely eltávolítása volt. Jakab szerint hitvány dolog volt, amit Kulcsár művelt.

A brit lap megszólaltatta a Political Capital vezetőjét, Krekó Pétert is, aki szerint a Jobbik változása hiteles lehet, de azért nem kell eltúlozni. A fő különbség az elemző szerint, hogy mostanra a Fidesz valódi ellenzékévé váltak, nem pedig látszatellenségként viselkednek.

Nemrég írtunk egyébként arról, hogy a következő országgyűlési választásokat illetően Jakab egyértelműen a két lista mellett foglalt állást. Továbbá elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék tortáján a mazsola, ő pedig ki nem állhatja a mazsolát.

Jakab Péter: Gyurcsány Ferenc az ellenzék tortájában a mazsola, és én ki nem állhatom a mazsolát | Magyar Hang

Kedden számoltunk be róla, hogy eközben ismét témává váltak a Jobbik pénzügyei, frakcióköltései is. Jelentős összegek jutottak az elmúlt közel két évben is az Iránytű Intézethez, illetve különböző tanácsadókhoz.

Jakab Péter nyilatkozatára persze máris ráharapott a kormánymédia, a Mandiner például azzal a címmel szemlézte azt, hogy „Sorost védi a Jobbik elnöke.” A Fidesz sajtója az elmúlt években Vona Gábor után igyekezett ráfordulni Jakabra is, a politikus régi nyilatkozatait előszedve. Máskor viszont azoknak kellett távozniuk – hetekkel az adás után, csak miután a sajtó elővette az említett műsort – az Echo TV Keménymag című műsorából, akik „Jákob Péter”-ként emlegették a képviselőt. A propaganda és Jakab szembekerülésének emlékezetes pillanata volt az is, amikor „Ez a tévé hazudik” feliratú pólóban ült be a Hír TV műsorába, ott pedig pergő beszélgetést folytatott a láthatóan egyre feszültebb Szentesi Zöldi Lászlóval. A keményebb kiállásairól ismert Jakab emellett stílusa miatt is a kormánymédia látókörébe került.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.