Jámbor András az aszódi kettős gyermekgyilkosság után: Át kell gondolni a rendszert

Jámbor András az aszódi kettős gyermekgyilkosság után: Át kell gondolni a rendszert

Bűnügyi helyszínelők egy aszódi társasházban, amelynek egyik lakásában két holttestet találtak 2022. május 26-án este (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nagyon nehéz az aszódi kettő gyerekgyilkosságról beszélni, de apa vagyok így nem tudom, nem elolvasni ezeket a cikkeket, és törvényhozó vagyok, így nem mehetek el mellette szó nélkül – erről írt közösségi oldalán Jámbor András, a Párbeszéd frakciójának tagja, Józsefváros és Ferencváros parlamenti képviselője. Mint beszámoltunk róla, brutális gyermekgyilkosság történt Aszódon: egy apa ölte meg két láthatásra érkező kamaszlányát. A férfi öngyilkos akart lenni, életveszélyes állapotban vitték kórházba, de életben van.

Jámbor szerint az, hogy „a rossz jogszabályok és jogi döntések, a rendőrség és a bíróság felkészületlensége, érzéketlensége, és a témához való nem értése miatt, gyerekek halnak meg legtöbbször tudottan erőszakos szülők kezei által, szerintem a rendszer átgondolását kívánja”.

A politikus szerint ebben a történetben három durva kérdés merül fel:

„1. Miért volt lehetősége felügyelet nélküli kapcsolattartás egy olyan embernek akinek az egyik lánya a hírek szerint védelem alatt állt az apa korábbi erőszakos viselkedése miatt? (ugye még ilyen esetben is lenne lehetőség láthatásra, de felügyelettel)

2. Ha egy ilyen esetben a megbeszélt időben nem jelennek meg a gyerekek a másik szülőnél, sőt másnap iskolában sem, miért nem lép azonnal és minden eszközzel a rendőrség, hogy megtalálja őket?

3. Végezetül pedig miután már egy napja nem voltak meg a gyerekek miért nem volt indokolt az eljárásrend szerint betörni az apa lakásába, és megnézni őket, hogy ott vannak-e?”.

Jámbor szerint bár sajnos a második két kérdés ebben az ügyben már nem számított, mert addigra egy 14 és egy 16 éves kislány már elhunyt, de egyértelmű, hogy szükség lenne a családvédelem, a gyermekvédelem és az erről szóló törvények átgondolására. Emellett felvetette még a felügyelet nélküli kapcsolattartás jobb szabályozását, és azt is, hogy szükséges lenne, hogy a rendőrség, az ügyészség, és a bíróság jobban értse ezeknek az eseteknek a működését.