Hogy lesz ebből hatalmas traktoros tüntetés?

Hogy lesz ebből hatalmas traktoros tüntetés?

Szántás Németországban (Fotó: Ehrecke/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akarja az észt osztani, de azért néhány kérdés azért nyitva maradt az augusztus 20-ára ígért traktoros demonstrációval kapcsolatban – írja Facebook-oldalán Jámbor András,  Ferencváros és Józsefváros országgyűlési képviselője, a Szikra Mozgalom alapítója.

Jámbor ugyanis nem érzi reálinak, hogy a „semmiből”, bármilyen látható szervezeti háttér nélkül 1800 traktor látogatna el szombaton a fővárosba. Ahogy az sem tartja valószínűnek, hogy ezzel egy időben 100 helyszínen országos demonstrációra kerülne sor. A politikus szeretné tudni, hogy hol lesznek ezek a vidéki tüntetések, és ha mely gazdaszervezetek támogatják a tüntetéssorozatot – már ha vannak egyáltalán támogatói. Posztjában Jámbor András felidézte, hogy 2006 őszén, a Fidesz és a MaGOSZ által szervezett fővárosi tüntetésre összesen 600 traktort és 5000 embert vártak – most pedig látható szervezettség nélkül ennek a többszörösét ígérik.

A tiltás ellenére is jönnek?

A Facebookon meghirdetett gazdafelvonulást az egykor az MSZP-ben és a DK-ban is megforduló, jelenleg független szegedi önkormányzati képviselő, Szabó Bálint jelentette be. Szabó óriási gazdatüntetést tervez augusztus 20-ra, társaival pedig annak ellenére is a rakpartokra és a Belvárosba vonulna, hogy a rendőrség nem ott jelölte ki a demonstráció helyszínét; ráadásul, a rakpartokon vonulnának fel az állami ünnepség és tűzijáték látogatói is.

A hatóság a Dózsa György út két külső sávjának területén, 3855 méter hosszan jelölte ki a „traktoros tüntetés” útvonalát. A szegedi képviselő a közösségi oldalán megosztott képek alapján most, péntek délután is egyeztetett az ORFK Teve utcai székházában.

Beszédes lehet, az Országos Gazdatüntetés néven meghirdetett eseményen kicsivel több, mint hétszázan jelezték részvételüket és hétezren, hogy érdekli őket a demonstráció. Ez elmaradt a beharangozott nagyságrendtől, de a tüntetéshez mások is csatlakozhatnak. A Magyar Hang próbálta elérni Szabó Bálintot, hogy demonstráció várható méreteiről, a rendőrségi egyeztetés részleteiről kérdezzük, hívásunkat azonban nem fogadta.

 

Frissítés: itt a jegyzőkönyv

 

Szabó Bálint később közösségi oldalán osztotta meg a rendőrséggel történt egyeztetésről készített jegyzőkönyvet. Ebből megtudhatjuk, hogy Szabó, a rendezvény egyedüli főszervezőjeként a teljes pesti alsó rakpartot igénybe venné a traktoros tüntetéshez; 2200 autó és 1800 traktor, valamint több tízezer résztvevő felvonulására számít, bár a jegyzőkönyvben időnként ennél néha nagyságrendekkel kevesebb várható demonstrálót is említ. A szervezővel tárgyaló hadnagy arra is felhívta a képviselő figyelmét, hogy a tervezett útvonalra és területre már bejelentették az állami ünnepséget, aminek kivitelezése nem sérülhet. Szabó ezt is tudomásul vette.

 

 

Kalandos életút

Szabó neve már a kétezres évek elején felbukkant a hírekben: előbb a Fiatal Baloldal Vas megyei elnökeként szállt szembe helyi MSZP-s politikusokkal, egy szavazatvásárlási ügyben, majd állítása szerint megfenyegették és meg is erőszakolták ismeretlen tettesek. 2013-ban mint az „öszödi koronatanú” került a sajtóba, állítása szerint jelen volt, amikor politikusok mérlegelték a beszéd nyilvános megjelentetését. Később a Szeviép-ügy károsultjait képviselte, a covid-járvány idején pedig a szegedi Anna-kútnál autójával tartóztatta fel a villamost. Úgy gondolta ugyanis, hogy a koronavírus terjedése miatt a városban le kellene állítani a közösségi közlekedést. Később eltűnéséről, majd előkerüléséről értesülhettünk, a közelmúlt fejleménye pedig, hogy a Magyar Lúd- és a Magyar Kacsaszövetségben furcsa körülmények között egyaránt elnökké választották Szabót.

A politikusról írt portrécikkünket ide kattintva olvashatja el.