Januártól a helyieknek is jön a fizetős parkolás Józsefvárosban

Januártól a helyieknek is jön a fizetős parkolás Józsefvárosban

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Pikó András / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A józsefvárosi lakosoknak is fizetnie kell 2023-tól a parkolásért, erről döntött Budapest VIII. kerületének képviselőtestülete. Lakásonként az első autó után zónától függően 18-30 ezer forintot, a második után 45-75 ezer forintot kell fizetni. A várhatóan népszerűtlen intézkedést eddig egy budapesti kerület sem lépte meg.

Csütörtökön ugyanis a józsefvárosi képviselő-testület megszavazta az ingyenes lakossági parkolást átalakító, lényegében megszüntető előterjesztést, amit Pikó András kerületi polgármester és Rádai Dániel momentumos alpolgármester nyújtott be közösen – írta meg a Telex.

Az előterjesztéshez érkeztek módosítók, de azokat nem szavazták meg, így az eredeti szöveg szerint a lakossági parkolási engedélyek támogatása az eddigi 100 százalékról 80 százalékra csökken az első autó esetén, másodiknál pedig ez akár 50 százalék is lehet. A Színes Józsefváros azt írja a Facebookon, hogy az ősztől megújuló fővárosi parkolási zónákhoz alkalmazkodva Józsefvárosban a lakossági parkolási engedélyeket a kerületben lévő „A”, „B” és „C” zónák alapján határozzák meg. Aki az „A” zónában lakik, az évente lakásonként az első autóra 30 000 Ft-ot, a „B” zónában 24 000 Ft-ot, a „C” zónában 18 000 Ft-ot fizet. Változtatnak azon is, hogy nem lakosokra, hanem lakásokra korlátozzák a parkolási engedélyek kiadását. A második autó tehát parkolási zónától függően ezután 75 000, 60 000, illetve 45 000 forint éves díjjal jár a kerületben.

Díjkedvezményeket is meghatároztak: például az orvos által kiadott igazolás benyújtásával 100 százalékos kedvezményt igényelhetnek a tartós betegségben szenvedő vagy rendszeresen járóbeteg-szakellátást igénybe vevő lakosok, illetve azok is, akik az ilyen ellátásokat igénylő lakosok szállítása érdekében érkeznek a kerületbe. Kedvezményt kaphatnak a nagycsaládosok (első autóra 90 százalékot, a második autóra 75-öt). A nyugdíjasokat is segítik, ők az első gépjárműre 90 százalékos térítést kérelmezhetnek.

A lap cikke szerint a döntéshez 2021-ben a Tárkival reprezentatív kutatást végeztetett a Józsefvárosi Önkormányzat. A lakosok leginkább egy összetett parkolási rendszert támogattak, ami „figyelembe veszi a különböző parkolási igényeket”. A konkrét tervek közül azt, hogy a második autóra ne legyen automatikusan érvényes a parkolási engedély, 53 százalék támogatta, de még ennél is többen, 61 százaléknyian pártolták azt, hogy a helyi lakosok számára jelenleg elérhető ingyenes parkolást méltányos áron válthassák ki.

A kerületnek éves szinten eddig hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forintjába került a közterületi parkolás támogatása. Az új szabályozástól azt várják, hogy majd növekszik a helyben lakók és ott dolgozók számára is elérhető szabad helyek száma, hogy csökken a szennyezés, javul az életminőség, és több közterület szabadul fel alternatív közlekedési módokra.