Janus Pannoniusszal válaszolt Novák Elődnek az LMP

Janus Pannoniusszal válaszolt Novák Elődnek az LMP

Novák Előd (Forrás: Youtube/Mi Hazánk Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiragadott L. Simon László-versrészletekkel illusztrálta sajtótájékoztatóját Novák Előd, többek közt azt állítva, hogy „az LMBTQP-lobbi a fontosabb hadállásait megőrizheti Magyarországon”. Ilyen betűszó persze nem létezik, a Mi Hazánk politikusa a pedofilokat akarta összemosni a különböző szexuális kisebbségekkel. A politikus a sajtótájékoztatóról fel is töltött egy videót, amelyben a Magyar Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatójának korábbi verseiből idézget. Az elterjedett obszcén részletek mellett például ilyeneket: „ráadásul szerda esténként / nő voltam / és a vasárnapi matinék idejére / lombszoknyát húztam”.

A Váratlanul kiderült című versről van egyébként szó, mely annak idején a Prae folyóiratban jelent meg, és amely leginkább az avantgárdban gyökerezik, illetve sok hasonlóságot mutat Guillaume Apollinaire egyes verseivel is. A szóban forgó obszcénabb költeményekkel támadták L. Simont már kulturális államtitkári kinevezésekor is, a most már DK-s képviselő Kálmán Olga pedig az Egyenes beszédben akarta azokat felolvastatni. L. Simon pedig a 2012-es műsorban elmondta, olyan szereplíráról van szó, amelyben az emberiség történetének legfontosabb férfiszerepeit emeli ki. A zsidó prostituáltakról szóló rész pedig egy Toulouse-Lautrec-parafrázis.

Az LMP a következő című sajtóközleménnyel reagált vasárnap Novák Elődre: „Reakció a Mi Hazánk Mozgalom L. Simon László verseiről tartott sajtótájékoztatójára”. A közleményben ugyanakkor csak két idézetet helyeztek el. Az egyik Janus Pannoniustól való: „Miért koslatsz, Arbus, Crispusnál is hevesebben / a szomszéd nej után? Mért nem elég a tiéd? / Ellankasztja talán vessződ a jogos gyönyörűség? / S nem teszi virgonccá más, csak a zug-szerelem?” (Egy másik házasságtörőre) A másik pedig Faludy György Villon-átköltéseiből való: „Kint bukva szállt a cinkos telihold, / szemed setétjét sárga szikrák törték, / körmünk az ágyvason szikrát csiholt, / ágyékunk szemben állt, mint két tükörkép / s kint bukva szállt a cinkos telihold.”

Novák Előd a sajótájékoztatóján azt állította, L. Simon László ment, de a szivárványos zászlók és a felvonulás maradnak. A Mi Hazánk politikus a Nemzeti Múzeum volt főigazgatója kapcsán obszcén és aberrált verseket emlegetett, és hozzátette, a lobbi szerinte fontosabb hadállásait így is megőrizheti. Novák szerint szivárványos zászló kerülhet iskolákra és óvodákra is, miután leszavazták a középületekre való kitűzés tilalmát indítványozó törvénymódosító javaslatát. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában egy párt sem támogatta a javaslatot. Novák hozzátette, ők az egyetlen párt, amelyik a „homoszexuális propaganda-felvonulások” betiltását követelik. A politikus Falus András akadémikusra hivatkozott, aki szerint „a genetikai háttér megléte fokozott hajlamot és nem végzetet jelent”. Novák úgy látja, a propaganda miatt lesz több homoszexuális, ők pedig ennek véget vetnének, hogy a „divat-homoszexuálisok” számát csökkentsék.

A Falus-idézet egyébként a maga teljességében így hangzik: „Vannak a homoszexualitásra hajlamosító gének, ezek léte ma már egyértelműen bizonyított. A homoszexualitás bizonyos genetikai hátteréről már korábbról tudunk, az ikervizsgálatok eredményeiből. Vannak emellett nem öröklődő hatások (pl. környezet, családi hatások stb.), melyek jelentősen hatnak a homoszexualitás kifejeződésére. Ugyanazt lehet mondani, mint szinte minden más tulajdonság esetén: a genetikai háttér megléte fokozott hajlamot és nem végzetet jelent. A szexuális viselkedési formák eltérő jellegzetességeket jelentenek, a homoszexualitás nem tekinthető betegségnek.”

Novák és L. Simon viszonya egyébként már 2012-ben sem volt felhőtlen. Az akkor jobbikos politikus egy kulturális bizottsági ülésen arról beszélt, L. Simonra íródott egy törvény, hogy államtitkárként is vezethesse tovább a Nemzeti Kulturális Alapot. L. Simon pedig azt mondta: Novák örülhet, ha életében annyi könyvet el fog még olvasni, mint amennyit Szőcs Géza megírt. 

A YouTube, vélhetően a versrészletek miatt, 18 év feletti szűrővel látta el a Novák Előd-videót.