Járatritkítások, vasúti anomáliák: „Ez a kettőt fizet, egyet kap esete”

Járatritkítások, vasúti anomáliák: „Ez a kettőt fizet, egyet kap esete”

Csach Gábor (Forrás: Facebook/Balassagyarmat Városháza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasúti anomáliák kialakulása a klasszikus „kettőt fizet, egyet kap” esetét mutatja – nyilatkozta lapunknak a Magyar Közlekedési Klub szakértője, Pongrácz Gergely. Mindezt azok után, hogy Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor élő Facebook-videóban hívta fel a figyelmet egy abszurd megoldásra. A településvezető szerint az új menetrendet „a Közlekedéstudományi Intézetnél olyan emberek rakták össze, akik nyilvánvalóan nem ismerik a vasúti működés rendjét”, de azt sem tudják, hogy „az anyaállomásokra be kell mennie a mozdonyoknak, hiszen hajnalban indulnak tovább a vonatok.”

A fideszes politikus szerda este fél nyolc körül mutatta be: egyszerre érkezett be Balassagyarmatra a törölt járat, illetve az azt pótló busz. „Hogy a pótlóbusszal párhuzamosan megy az üres szerelvényvonat, az már tényleg az a szint, amin már csak szánakozni lehet. Ráadásul korántsem a balassagyarmati az egyetlen eset, ugyanez megy pl. a 147-es vonalon is. Ezek a dolgok pedig magyarázzák azt is, hogy miért nem haladt előre az elmúlt 10 évben a közös elektronikus jegyrendszer, a távolsági hálózat fejlesztése és sok egyéb dolog. Ha ugyanazzal a félnótás »szolgáltatástervező« baráti körrel vágnak bele mindenbe, akkor ugyanaz az eredmény lesz: bukás” – reagált Facebook-oldalán a Magyar Közlekedési Klub.

Telefonon kerestük Pongrácz Gergelyt, aki elmondta: nyilvánvalóan lehet még abszurd példákat kiemelni, de a fő probléma, hogy a koncepció hibás, „nekiesnek és fűnyíróelvszerűen” szüntetnek be járatokat. A szakértő szerint miközben korábban összehangolt regionális közlekedést akart a Fidesz, ez azóta sem történt meg, folytatva azt, amit az elmúlt harminc évben megszokhattunk.

Pongrácz szerint egy új, országos szolgáltatóra lenne szükség, amely a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mintájára szerveződne, és ahol ki tudna alakulni egy egységes rendszer. Láthatóan ez viszont nem érdeke a döntéshozóknak – tette hozzá.

A probléma szerinte nem ragadható meg annyiban, hogy miért kell járatokat ritkítani, hiszen nyilván lehet olyan vonal, amit meg lehet szüntetni, míg egy másik jól integrálható lenne. Kérdésünkre, hogy mi állhat a háttérben, esetleg túl drágának bizonyulna-e az egységes rendszer, a szakértő azt válaszolta: még olcsóbban is kijönne a végeredmény. Elmondása szerint más országok is megoldották már a problémát, Ausztriában és Németországban nem is értenék az itteni helyzetet.

A klasszikus „kettőt fizet, egyet kap” esete forog fenn szerinte, amikor „alibi-menetrendet gyártanak a vonatok egy részére”, mert nem akarják kimondani, hogy megszüntetik, viszont közben fizetik a pótlóbuszt is. Példaként említette, hogy hasonló helyzet állt elő a Demszky-korszakban is az éjszakai buszokkal, amelyek egyszerre közlekedtek a szolgálati járatokkal, utóbbiak kétszer olyan teljesítménnyel. Akkor a VEKE javasolta, hogy az üresen járó buszokra is szállhassanak fel utasok.

Szóba hozta Pongrácz a Mohács-Villány vonalat is, ahol a menetidő több mint kétszeresére nőtt a pótlóbuszok miatt. A 147-es vonal pedig, amelyről a Közlekedési Klub írt, a Kiskunfélegyháza és és Orosháza között közlekedő, 79 km hosszúságú vasúti mellékvonal.

A járványhelyzetre hivatkozva szüntették meg az Ipoly menti vasút számos járatát. A Vácról Nagyoroszin át Balassagyarmatra tartó esti vonaton például Nagyorosziban (ahol se fedett váró, se mosdó) leszállítják az utasokat, és onnan csak busszal haladhatnak tovább.

Az őrségi polgármesterek is közös levelet írtak Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. „A járvány miatt mindenki szót fogadott, betartottuk a korlátozásokat, az emberek otthon maradtak. Persze hogy nem vonatoztak. Most meg arra hivatkozva, hogy kevés az utas, megszüntetik a vonatközlekedést. Ez rendkívül hátrányosan érinti az őrségi embereket. Itt van egy villamosított, környezetbarát közlekedési lehetőség, most mégis buszozhatunk. Az időzítés is érthetetlen: miért a korlátozások feloldásakor és a turistaszezon kezdetén történik mindez?” – fogalmazott Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármestere.

Ahogy a 444 is megjegyzi, a tárcánál a járatok kihasználatlanságára hivatkoztak, ám ez a kijárási korlátozások idején igazán nem lehetett meglepő.