Járványhelyzet: már Nagy-Britanniát is lehagytuk a halálozásokban

Járványhelyzet: már Nagy-Britanniát is lehagytuk a halálozásokban

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa nukleinsav kivonást végez egy biztonsági fülkében a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnos döbbenetes mértékben emelkedik Magyarországon a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, és ennek köszönhetően egyre előrébb járunk a világ országainak helyzetét bemutató listán. A worldometers statisztikai oldal számításai szerint péntekre Nagy-Britanniát is megelőztük az egymillió lakosra eső halálozási adatok tekintetében, magyarán nálunk lakosságarányosan már többen haltak meg, mint ott (nálunk 1850, Angliában 1848 áldozat jut egymillió lakosra).

Így Magyarország már a hetedik a listán, de ez is csalóka, mert két városállam (Gibraltár és San Marino) vezeti a statisztikát, és ott az alacsony, negyvenezer alatti lakosságszám miatt torzulnak az adatok. (Ráadásul a listavezető Gibraltár nem is ország.)

Ha az egymilliónál nagyobb lélekszámú országokat nézzük, akkor a világ 4. legrosszabb eredménye a mienk: Csehország (2269 áldozat egymillió lakosra), Belgium (1946) és Szlovénia (1900) jár csak előttünk. Ha a tendenciák folytatódnak, nem sokáig – Szlovéniát már a jövő héten megelőzhetjük. A hatszázezres lakosságú Montenegró (1875) is közvetlenül előttünk van, de gyaníthatóan nem sokáig.

Csütörtökön 10 759 honfitársunk számára lett pozitív a koronavírus teszt és 213 embert halt bele a fertőzés szövődményeibe. Mindkét szám szomorú rekord, korábban egyik érték sem volt ilyen magas. A járvány kezdete óta minden tizenhetedik magyar bizonyítottan megfertőződött a koronavírussal, és minden 540. belehalt a fertőzés okozta szövődményekbe.

Címkék: koronavírus