Kétharmados vereséget szenvedett a Fidesz Jászberényben

Kétharmados vereséget szenvedett a Fidesz Jászberényben

Budai Lóránt (Fotó: a polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétharmados eredménnyel nyerte meg az eddigi polgármester Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) a jászberényi időközi önkormányzati választást vasárnap a Fidesz–KDNP függetlenként indított jelöltjével, Besenyi Orsolyával, a helyi kórház orvosigazgatójával szemben. A végeredmény 68 százalék (8267 szavazat) 29-cel (3671 szavazat) szemben, 100 százalékos feldolgozottságnál. A részeredmények közlése során végig ez a különbség volt százalékban. Mind a 10 egyéni körzetet a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei nyerték meg, mindenhol 55 százalék fölötti eredménnyel. A Mi Hazánk polgármester-jelöltje, László Péter 1,5 százalékon végzett, ahogy a független Nagy Tímea is. A Mi Hazánk az egyéni képviselő-jelölteknél sem ért el sehol 5 százalék fölötti eredményt. A részvétel nagyon magas, 60 százalékos volt.

A testület összetétele a következő lesz: a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben 10 képviselő és a polgármester alkotja a többséget, velük szemben négy Fidesz–KDNP-s politikus lesz, akik mindannyian kompenzációs listáról jutnak be.

Besenyei Orsolya polgármester-jelölti Facebook-oldalát este 10 órára le is kapcsolták, az utolsó bejegyzés 19 órakor született, melyben köszönetet mondott a résztvevőknek.

Budai Lóránt: Ez rajtunk túlmutató eredmény

Abban bízom, hogy jászberényiek látták, hogy megéri tisztességesnek lenni, megéri pozitív kampányt csinálni és tisztességgel, becsülettel, alázattal vezetni a várost. Azt hiszem, bármilyen felforgató tevékenységet végeztek ellenünk az elmúlt három évben, nem csak az elmúlt hetekben, az pontosan a visszájára sült el. Nagyon hálás vagyok, mert ezzel az elmúlt három évre adtak egy csattanós választ a jászberényiek. De ez a győzelem nem csak egy nagy lehetőség, hanem óriási felelősség is. Abban bízok, hogy a 10 képviselőnk meg fogja hálálni ezt a bizalmat és soha többé nem jönnek vissza a 2019 előtti időszakok Legyen bármilyen nehéz a következő időszak, hiszem, hogy eredményre fogjuk vinni itt Jászberényben. És ha nekünk ez sikerül akkor bárkinek sikerülhet – értékelte gyorsan a nagy győzelmet az eredményváróján Budai Lóránt a Nemzeti Televízió élő közvetítésében. Majd onnan csapatával a városházához indult. Útközben még azt mondta, hogy mi van Jászberényben nem tudja, de úgy tűnik, itt valami csoda történik.

A városháza elé érkező újraválasztott polgármestert a támogatói várták. akik vastapssal és skandálással fogadták. – Ez egy óriási eredmény, és szerintem rajtunk túlmutat, országos eredmény – kezdte Budai Lóránt és megköszönte a szavazóknak a támogatást. Hozzátette: ez a mai este nem rólam szól, hanem az ügyünkről, mivel 10-ből 10 körzetet elhoztunk. Ígérem, megháláljuk ezt az óriási bizalmat, ezzel élünk és nem visszaélünk. Az elmúlt három évben hiába volt a hatalom minden ármánykodása, hiába jött le a kormánymédia az összes haderejével, hogy szétszakítsa Jászberényt, ez nem sikerült – mondta.

Az ellenzéki pártok üzentek a DK-nak

A Jobbik már gratulált is a párthoz tartozó Budai Lóránt győzelméhez. Mint közleményükben írták, úgy tűnik, a büszke jászokat nem tudta megvezetni a Fidesz médiagépezete, és bár hatalmas volt az ellenszél, de győzni tudott Dávid Góliát ellen. „Jászberény életében egy új időszak kezdődhet el a lakosoknak köszönhetően, hiszen nemcsak vezetőjüknek szavaztak bizalmat újra, de kisebbségbe kerültek azok is, akik eddig arra használták a felhatalmazásukat, hogy akadályozzák a szakmai munkát. Jászberény végre a béke városa lehet egy erős vezetővel és egy lokálpatrióta csapattal. A mai választás tanulsága, hogy kétharmados győzelmet tud aratni egy igazi lokálpatrióta csapat a pártérdekekkel a helyi politikát mérgező Gyurcsánypárt nélkül, a Fidesszel és kollaboránsával, a Mi Hazánkkal szemben. A mai nap bebizonyította azt, hogy a helyi közösségek a legsikeresebbek a pártpolitikamentes önkormányzati választással lehetnek. Így lehet meghaladni a Fidesz városokat, helyi közösségeket és családokat is megosztó, az embereket egymás ellen fordító politikáját” – fogalmaztak. 

Az MSZP is üdvözölte az eredményt. Mint írták, a Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP összefogása bebizonyította, hogy a mai választási rendszerben kizárólag akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és ez még akkor is igaz, ha ezt nem mindenki vállalja közülük, mint ahogy most a DK sem tette. A DK kilépett ugyanis a „Közösen Jászberényért Egyesületből”. Folyamatosan támadta korábbi szövetségeseit, majd a Fidesz, valamint a Mi Hazánk képviselőivel együtt kezdeményezte a testület feloszlatását. Hozzátették: világossá vált az is, hogy az önkormányzati választásokon az a helyes, ha helyben és nem a pártközpontokban döntenek a jelöltekről. Akár úgy, mint Jászberényben, hogy megállapodtak, akár úgy, hogy megállapodás híján helyi előválasztáson választják ki a legalkalmasabb jelöltet. Bárhogy döntsenek is az országos pártközpontokban, csak annak van esélye ugyanis polgármesterré vagy képviselővé válni, aki abban a körzetben él, akit ismernek és elfogadnak. Egyes ellenzéki pártok szembe mehetnek ezzel, de Jászberény után nem lehetnek biztosak abban, hogy a választóik is követni fogják őket. Hangsúlyozták: „a DK annak ellenére, hogy többször is kezdeményeztük az együttműködést, bejelentette, hogy nem támogatja a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeit, és négy körzetben függetlenként jelölteket indított, a Mi Hazánk valamennyi körzetben jelöltet állított.” 

„Gratulálok Jászberény! Az ellenzéki polgármesterjelölt, Budai Lóránt kétharmados győzelmet aratott, és úgy néz ki, hasonlóan meggyőző arányban nyertek az egyéni képviselőjelöltek, köztük négyen az MSZP részéről” – írta az MSZP-s Harangozó Tamás.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke megköszönte Jászberénynek! „Ezúton szeretnék gratulálni Budai Lórántnak, az ellenzék polgármesterének, aki kétharmaddal nyert. Szívből gratulálok továbbá Bozsik Ferencnek, aki eddig is képviselte a Momentumot a jászberényi közgyűlésben és Pető Bélának, aki ma nyerte el először a választók bizalmát! Jászberényben az ellenzéki polgármester és csapata bebizonyította, hogy jó teljesítménnyel, és hiteles helyi politikával a Fidesz és a hazugságkampánya legyőzhető. Nem mellékes az sem, hogy a Mi Hazánk mélyen a várakozások alatt szerepelt ezen a téttel bíró választáson. Az ellenzéki közvéleménynek, a pártoknak oda kell figyelnie erre az eredményre és a tanulságokból, a jó példából felelősséggel építkeznünk kell közösen. Az erőfitogtatásnál a hitelesség, a valódi teljesítmény többet ér. Köszönjük jászberényiek, hogy jó példát és reményt adtatok” – írta. Kele János, a Momentum elnökségi tagja szerint Jászberényben elvált az ocsú a búzától, és az ellenzéknek az a része, amelyik nem a 2010 előtti világ restaurációjában érdekelt, igazi, tényleges, erős és hiteles összefogást hirdetett. „A jövőt építők szövetsége aztán kétharmados többséggel verte el a Fideszt abban a városban, ahol tavaly áprilisban a kormánypárt 10%-ot vert az ellenzékre. Lám, így is lehet. Sok munkával, kitartóan, jó jelöltekkel. Elválasztva az ocsút a búzától” – tette hozzá.

Gratulálunk Jászberény ellenzéki csapatának és Budai Lóránt újraválasztott polgármesternek, aki nem hagyta magát az aknamunkát végző fideszesekkel és társaikkal szemben – írta a Párbeszéd.

Márki-Zay Péter is gratulált a Facebookon Budai Lórántnak.

Akkorát zakózott a Fidesz a jászberényi választáson, hogy a Holdról is látszik... – ezt már Ujhelyi István egykori MSZP-s, jelenleg független EP-képviselő írta.

Az Origónál a Fidesz el sem indult

Az MTI 22:45-kor még nem számolt be az eredményről, pedig addigra már legalább negyed órája a 100 százalékos végeredmény is megszületett (23:15-kor végül kiadták a szűkszavú hírt). A kormánylap Origo egy kétsoros hírben számolt be az eredményről, azt a szót pedig nem írták le, hogy Fidesz: „A vasárnapi időközi polgármesteri választáson a baloldali Budai Lórántot választották újra Jászberény polgármesterének, a szavazatok 67,78 százalékát szerezte meg. A független Dr. Besenyei Orsolya a szavazatok 29,34 százalékát megszerezve végzett a második helyen.”

Ezért kellett másodszor is szavazni 2019 óta Jászberényben

Ebben az önkormányzati ciklusban már rendeztek egy időközi választást Jászberényben, mindjárt 2019-ben, közvetlenül az októberi „rendes” voksolások után. Akkor ugyanis a polgármesterségért vívott versenyben mindössze 14 szavazattal nyert Budai Lóránt a fideszes Szabó Tamás előtt, majd az utóbbi kezdeményezésére megismételt szavazáson aztán jelentősen nőtt a különbség: Budai négyezer szavazattal nyert. A testület végül tavaly októberben szavazott önmaga feloszlatásáról. Budai Lóránt, a település 2019-ben jobbikosként megválasztott polgármestere egyébként már korábban is szeretett volna egy ilyen voksolást, be is nyújtotta a javaslatát, ám akkor még nem szavazta meg a jászberényi képviselőtestület többsége. Akkoriban ugyanis olyan faramuci helyzet állt fenn a Jászság fővárosában, hogy egyenlő arányban voltak ellenzéki és kormánypárti képviselők, a mérleg nyelve a Mi Hazánk önkormányzati képviselője volt, aki rendre a Fidesz-KDNP frakció tagjaival azonos módon szavazott. A mostani feloszlatást a DK-s Gedei József kezdeményezte, aki Budai alpolgármestere volt, majd megromlott a viszonyuk, ki is lépett a Jászberényt irányító összellenzéki egyesületből.

Budai Lóránt és az ellenzéki összefogás jelöltjei nem pártszínekben, hanem a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeiként indultak a vasárnapi időközin. – Hogy mi nem emeltük országos szintre a választást, az szándékos volt. Egyébként jelentkeztek a pártok aktívabb segítségre is, mi viszont azt mondtuk, hogy 2019-ben húztunk egy vonalat és nem kívánjuk Jászberény életébe bevonni az országos politikát. Természetesen, a kampányban egy minimális részt ők dobtak össze, de az ő anyagi támogatásuk nem titok. Ennél többet nem szeretnénk kérni, mert szeretnénk, ha ez a választás Jászberény belügye maradna – mondta Budai Lóránt a választás előtt a Magyar Hangnak.

Gedei József alpolgármester, amikor már látszott az eredmény alakulása, bejelentette, hogy kilépett a DK-ból