Játékpisztollyal raboltak ki fiatalokat a Gellérthegyen

Játékpisztollyal raboltak ki fiatalokat a Gellérthegyen

A rabláshoz használt játékpisztoly (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a fiatalt, aki több társával együtt még 2021 őszén egy játékpisztollyal fenyegetőzve rabolt ki több fiatat a Gellérthegyen. Az erőszakos csapat tagja volt egy akkor 14 éves fiú is.

A Fővárosi Főügyészség felidézte, a támadók elhatározták, hogy pénzt szereznek, ezért magukhoz vettek egy valódi fegyvernek látszó játékpisztolyt. Egy gellérthegyi játszótérre mentek, ahol az arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarva, megszólítottak négy kiskorú fiút. Először megkérdezték őket, hogy van-e valami problémájuk, utána azt, hogy van-e cigarettájuk, majd – a menekülési útjukat elzárva – körbeállták őket. Ezután csoport egyik tagja, egy 17 éves fiatal elővette a játékpisztolyt, amelyet jól látható módon csőre húzott, majd felszólította áldozatait, hogy álljanak sorba és pakolják ki az értékeiket. A megtámadott fiúk a fenyegetés hatására elővették a mobiltelefonjaikat és egyéb értékeiket, de az agresszív csapat csak az egyik telefont találta értékesnek. A „fegyveres” ezért hozzányomta a játékpisztolyt a mobil tulajdonosához, így követelte a PIN kódot. Végül azzal is fenyegette őket, hogy ha feljelentést tesznek a rendőrségen, azt nagyon megbánják.

 

A megtámadott fiúk ennek ellenére másnap a rendőrséghez fordultak, az egyenruhások pedig néhány napon belül is fogták a rablókat. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt az elkövetéskor 18, 17, illetve 14 éves támadókkal szemben, a bíróság pedig döntött: a három támadót vád szerint bűnösnek mondta ki, és a 17 éves – korábban már büntetett – vádlottat 2 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 18 éves társát szintén 2 év, végrehajtásában azonban 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, az elkövetéskor még csak 14 éves társukat pedig próbára bocsátotta. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség mindhárom vádlott terhére súlyosításért fellebbezett.