Javaslatokat tett az Európai Bizottság a szigorítások enyhítésére

Javaslatokat tett az Európai Bizottság a szigorítások enyhítésére

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 12-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság arra vonatkozóan, hogyan lehet majd a járvány miatti korlátozó intézkedéseket kivezetni, hogyan térhet vissza fokozatosan az élet a normális kerékvágásba. A javaslatokról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnöke beszéltek brüsszeli sajtótájékoztatójukon.

Mivel a járvány egészségügyi szempontból történő kezelése tagállami hatáskör, ezért az EU nem dönthet el semmit a kormányok helyett, nem is léptethet életbe kötelező intézkedéseket. A bizottság annyit kér, hogy a tagállamok egymással és az Európai Bizottsággal is egyeztessék a lépéseiket, minden döntésüket támasszák alá tudományos érvekkel és legyenek egymással szolidárisak. Charles Michel arról beszélt, hogy nem kell mindennek ugyanúgy történnie minden tagállamban.

– Ez nem egy jeladás arra vonatkozóan, hogy meg lehet kezdeni az intézkedések enyhítését – szögezte le Ursula von der Leyen. Hozzátette azt is, hogy a járvány kezelése eddig uniós szinten 3 ezer milliárd eurót vett igénybe, ezért is indokolt, hogy a termelés fokozatosan helyreálljon, mert ezt nem lehet a végtelenségig fenntartani. Ugyanakkor még mindig tűzoltó üzemmódban vagyunk, de a vírus terjedése lelassult, ezzel életek ezreit sikerült megmenteni – véli a Bizottság.

Orbán Viktor: A kijárási korlátozás időtartalmát határozatlan időre meghosszabbítjuk | Magyar Hang

Az exit-stratégia kapcsán a bizottsági dokumentum három fontos feltétel figyelembe vételét javasolja. Egyrészt meg kell győződni arról, hogy a statisztikai adatok alapján a járvány lecsillapodott. Másodszor megfelelő egészségügyi kapacitásra van szükség annak érdekében, hogy a betegek ellátása teljes körű legyen, és ez ne jelentsen a tagállami egészségügyi rendszerek számára súlyos tehertételt. Vonatkozik ez a szakembergárdára éppen úgy, mint a gyógyszerekre és a szükséges eszközökre. Harmadszor pedig arra is megfelelő kapacitásnak kell lenni, hogy a járvány terjedését ellenőrizni lehessen, ez többek között minél több tesztet jelent.

A sajtótájékoztatón leszögezték, hogy megoldást majd a vakcina jelent, egészen annak kifejlesztéséig együtt kell élnünk a koronavírussal.

Az EU azt is szorgalmazza, hogy a fertőzés terjedésének nyomon követése érdekében fokozottan használják a mobilszolgáltatók tömeges, név nélküli adatait. Az útmutató felhívja a figyelmet arra, hogy a legsebezhetőbb csoportokat hosszabb ideig kell védeni a másokkal való találkozástól. Kitérnek arra, hogy a belső határokon történő ellenőrzést összehangolt módon meg kell szüntetni, amint a határ menti régiók járványügyi helyzete ezt lehetővé teszi. A külső határokat egy második szakaszban újra kell nyitni, és figyelembe kell venni a vírus terjedését az EU-n kívül. Utóbbi ügyében ezen a héten döntést kell hozni, mert most jár le az egy hónapos beutazási tilalom, vagyis feltehetően ezt az intézkedést meg fogják hosszabbítani. A gazdasági tevékenység újraindításával kapcsolatban azt javasolják, hogy minél tovább tartsák meg a távmunka lehetőségét, mert az egész lakosságnak nem szabad egyszerre visszatérnie a munkahelyre.

Az előbbiek értelmében először az iskolák, egyetemek, majd a kiskereskedelmi üzletek, aztán az éttermek kávézók nyithatják meg újra a kapuikat, végül pedig a tömeges összejövetelek megtartását is engedélyezni lehet.

Az Európai Bizottság azt is javasolja, hogy a kormányoknak adott rendkívüli, általános vészhelyzeti jogosítványokat helyettesítsék célzott kormányzati intézkedésekkel az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság biztosítása érdekében.