Jelentősen drágulhat a kenyér

Jelentősen drágulhat a kenyér

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gabonaárak és a rezsiköltségek emelkedése miatt 300 forint lehet egy kiló liszt, a kenyér pedig 800 forintba kerülhet, és további drágulás várható – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak. Septe József szerint egyelőre nem tudják megbecsülni, mennyivel drágul a kenyér, de az biztos, hogy a költségek növekedése miatt a pékek kénytelenek lesznek árat emeltni.

Mint a szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta, a legnagyobb mértékben a liszt drágult, legalább 80 százalékkal az elmúlt évben. De emelkedett az élesztő, margarin, vaj és étolaj ára is. Az energiaárak növekedése pedig szintén kihat a drágulásra, nem beszélve a logisztikai díjakról és a munkabérekről.

Septe József kifejtette: egy évközi „korrekciót” is szükségesnek tartana a sütőipari dolgozók részére, mert különben el fogják hagyni az ágazatot. Ide kapcsolódóan azt is megjegyezte, nagy problémáik vannak a munkaerőhiány miatt. Ezek számát több ezerre tette a sütőipar területén. Mindebből pedig arra lehet következtetni, hogy a kenyér akár három-négyszeresére is drágulhat a jövőben.