Jelentősen nőtt az unió népszerűsége Magyarországon

Jelentősen nőtt az unió népszerűsége Magyarországon

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A polgárok a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekintenek pozitívan az Európai Unióra – derül ki az Eurobarométer ma közzétett felméréséből. A Juncker-bizottság hivatalba lépése előtt végzett 2014. júniusi felmérés óta most születtek a legjobb Eurobarométer-eredmények.

A főbb megállapítások közül kiemelhető, hogy a közös fizetőeszköz, az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást, az éghajlatváltozás pedig uniós szinten a polgárokat foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt.

Az EU-ba vetett bizalom egyébként 20 tagállamban is nőtt, közülük is Litvániában (72 százalék), Dániában (68) és Észtországban (60) érte el a legmagasabb százalékot. Emellett Luxemburgban (59), Finnországban (58), Portugáliában (57), Máltán és Svédországban (mindkét országban 56), Bulgáriában és Magyarországon (mindkét országban 55), Írországban, Lengyelországban, Hollandiában és Cipruson (mindegyik országban 54), Romániában és Ausztriában (mindkét országban 52), valamint Lettországban és Belgiumban (mindkét országban 51) a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy „inkább megbízik” az Európai Unióban.

A legutóbbi, 2018. őszi Eurobarométer felmérés óta 23 uniós tagállamban nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek az EU-ról – összességében a válaszadók 45 százalék vélekedik így. A legszembetűnőbb ez a növekedés Cipruson (47 százalék, +11), Magyarországon (52 százalék, +9), Görögországban (33 százalék, +8), Romániában (60 százalék, +8) és Portugáliában (60 százalék, +7).