Jelentősen visszaesett az új fertőzöttek száma

Jelentősen visszaesett az új fertőzöttek száma

Magyarország koronavírus-térképe 2020. december 8-án (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd reggelre mindössze 2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A hétfői 3870-es új esetszám után ez újabb markáns csökkenést jelez a fertőzöttek számában. Az eddigi rekord november 29-én volt, 6819 esettel, így, mondhatni, alig két hét alatt a harmadára mérséklődött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma.

Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A legtöbb elhunytról december ötödikén számoltak be, akkor 193 koronavírus-fertőzött halt meg hivatalosan. Az idősebb betegek mellett egy 20 éves férfi is meghalt, aki idült veseelégtelenségben szenvedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. Az aktív fertőzöttek 19, az elhunytak 22, a gyógyultak 24 százaléka budapesti. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Az elvégzett teszteké 195 670-nel nőtt.

Mint a hivatalos tájékoztató honlapon írják, egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés.

„Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el az akkori állapotok ismeretében” –  idézi Orbán Viktort a honlap. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy nem lesz kivétel december 31-én sem, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők pedig a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerint zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók.

Számot adnak az eddigi tömeges tesztelések eredményeiről is: a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Az első körben 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak lett pozitív a mintája. A második körben 186 143-an éltek a lehetőséggel, és csak 1,9 százalékuk bizonyult pozitívnak.  A célzott csoportos gyorstesztek száma hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz. A gyorstesztelés most a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.