Jeremy Corbyn szerint az Orbán-kormány antiszemita

Jeremy Corbyn szerint az Orbán-kormány antiszemita

Forrás: Jeremy Corbyn/Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös Twitter-bejegyzést tett közzé a volt munkáspárti politikus, Jeremy Corbyn. Posztját abból az alkalomból tette közzé, hogy Boris Johnson fogadja Orbán Viktor kormányfőt. Corbyn ugyanakkor Orbánt „Magyarország előző elnökének” nevezte, hozzátéve, hogy Johnsonnak kérdőre kell vonnia a vezetőt kormánya „holokausztrevizionizmusáért, antiszemitizmusáért és iszlamofóbiájáért, illetve a fogva tartott menekültek fizikai bántalmazásáért.”

Bár sok mindennel jogosan vádolják az Orbán-kormányt, antiszemitizmussal vagy a holokauszt relativizálásával éppen nehezen lehet. Corbynnal szemben annál inkább felmerült már az antiszemitizmus vádja, ennek nyomán pedig tavaly októberben fel is függesztették munkáspárti tagságát. Az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) akkor arra jutott, hogy Corbyn megsértette az egyenlőségről szóló törvényt.

Ephraim Mirvis főrabbi novemberben fel is szólította a brit zsidókat, hogy ne szavazzanak Corbynra, mert ő szerinte hagyta elterjedni pártjában az antiszemitizmust. Corbyn 2011-ben nyújtott már be azért törvényjavaslatot, hogy holokauszt-emléknap helyett emlékezzenek inkább az összes népirtás áldozatára, illetve hívott már testvérnek hamászos terroristákat is.

A menekültekkel szembeni embertelen bánásmódról valóban érkeztek korábban hírek, ám egy ideje őket sem lehet a tranzitzónákban fogva tartani. Az Európai Unió Bírósága tavaly kimondta, őrizetnek kell nevezni azt, ha a menedékkérőt egy zárt területű tranzitzónában tartják úgy, hogy azt nem hagyhatja el. A kormány az ítélet után egy héttel kiürítette a tranzitzónákat, az ott tartott háromszáz embert pedig nyitott szállásokon helyezték el.