Jeszenszky Géza: Antall sosem nevezte meg Orbánt az utódjának

Jeszenszky Géza: Antall sosem nevezte meg Orbánt az utódjának

Jeszenszky Géza történész, egyetemi tanár, diplomata, az Antall-kormány külügyminisztere beszél az Antall-kormány megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2015. május 22-én (Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Antall József miniszterelnök 1993-as halála óta tartotta magát a legenda, hogy az első szabadon választott kormányfő Orbán Viktort nevezte meg utódjának halálos ágyán. Ezt cáfolta meg a Blikknek adott interjújában Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter, Antall József közeli munkatársa.

– Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta. Az igazság azonban az, hogy Antall József utolsó napjaiban felhívott több politikust is telefonon, hogy elköszönjön tőlük. Köztük volt Tölgyessy Péter, az SZDSZ valamikori elnöke, és valóban, Orbán Viktort is felhívta. Ilyeneket mondott, hogy vigyázzanak a pártjukra, arra a politikára, amit ő is képviselt. Ugyanakkor Antall József is reménykedett abban, az 1994-es választások után egy új koalíció jöhet létre, amelynek a Fidesz is tagja lesz – mondta Jeszenszky.

Az egykori külügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormányfő halála előtti délután ő maga személyesen beszélt Antallal, aki arra kérte, „Géza, ezt a külpolitikát folytassátok. Ebben benne van a NATO-tagság, a Nyugat-barátság”. Jeszenszky Géza hozzátette, azért is maradt a politikában, és azért szólal meg ma is néha, mert ezt a külpolitikát látja veszélyben.

Az interjúban beszél még arról, hogy az akkor még szabad Magyar Televízió sztárriportere, Vitray Tamás visszautasította, hogy interjút készítsen a kormányfővel.

A beszélgetésben arról is szó esik, hogy fia, Zsolt az egyik kötcsei találkozón Orbán befolyása alá került, illetve sajnálja, hogy Zsolt egy olyan tévécsatornán szerepel, amelynek hangneme és az igazsághoz való viszonya szerinte nem elfogadható. Ezért, amikor együtt ebédelnek, kerülik a politikát, mert abból mindig komoly vita alakul ki.