Jeszenszky Zsolt sajnálkozó levelet írt a Magyar Hangnak

Jeszenszky Zsolt sajnálkozó levelet írt a Magyar Hangnak

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokon jelentős részben a felperes Magyar Hangnak adott igazat a bíróság a Jeszenszky Zsolt kormánypárti műsorvezetővel és a Pesti Tv-t működtető Progress Média Hungary Kft.-vel szemben indított perben. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel számos ponton megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. A testület megállapította, hogy az alperes megsértette a felperes jóhírnevét azzal, hogy a Pesti TV Politikai Hobbista című műsora 2020. december 5-i „Pedofil-e az egész ellenzék” című műsorblokkjában egy sor valótlan állítást tett (ezeket az ítélet részletezi), pedofilnak állítva be lapunk egyik vezető munkatársát. 

Az Ítélőtábla megszövegezésében többek között ez olvasható: „Az elsőfokú bíróság lényegében úgy foglalt állást, hogy az I-II. rendű alperesek nem tettek mást, mint véleményt nyilvánítottak egy közügyben. Ezzel az elsőfokú bíróság megsértette az ellenkérelemhez kötöttség követelményét, mivel az I-II. rendű alperesek maguk sem állították, hogy a sérelmezett tartalom véleménynek minősülne. Az elsőfokú bíróság helytelenül értékelte az I-II. rendű alperesek kijelentéseinek tartalmát, ezzel kiüresítve a jóhírnév védelméhez fűződő jogot. Kétségtelen ugyanis, hogy a kifogásolt tartalom magában foglalja azt a valótlan tényállítást, hogy az egyik újságírója pedofil, amiről ráadásul maga számolt be.

Ennek az állításnak a valóságtartalmára semmilyen bizonyíték nem merült fel, különösen annak fényében, hogy Bayer Zsolt visszavonta a sérelmezett  (és az ügy alapját képező - a szerk.) kijelentését és elnézést kért érte. Hangsúlyozta: nem lehet lényegtelen mondanivalónak tekinteni, hogy az újság egyik szerkesztőjéről azt állították, hogy pedofil; ez csak azok számára lényegtelen mondanivaló, akik a pedofíliát nem tartják elvetendőnek. Az elsőfokú bíróság ítélete nem tartalmazza azt, hogy a pedofíliát nem tartja elvetendőnek, így az indokolás adós maradt annak kifejtésével: hogyan lehetséges lényegtelennek tekinteni az ilyen tartalmú állítást.

Kirívóan okszerűtlennek tartotta az indokolás azon részét, amely a jobboldal egészét érintő általánosításra vonatkozik. Nem vitatott tény ugyanis, hogy a Fidesz prominensei közül több személlyel szemben jogi eljárás zajlik vagy zajlott, más személyek cselekedeteit kép- és filmfelvételek támasztják alá. Szerkesztőségének álláspontja szerint mindenkit felelősség terhel, aki ezeket a személyeket pozícióban hagyja; ez pedig nem általánosítás, hanem indokkal alátámasztott erkölcsi ítélet. Ezzel szemben semmilyen bizonyíték nincs arra a valótlan tényre, hogy szerkesztőségének bármely tagja pedofil lenne, így nincs értelme arról beszélni, hogy a Magyar Hang esetére vonatkozó általánosítások hasonlóak ahhoz, amit a Magyar Hang korábban megfogalmazott, az általánosítás ugyanis feltételez egy valós esetet.

A sérelmezett tartalom lényege nem az, hogy általánosítottak az I-II. rendű alperesek, hanem az, hogy valótlan és sértő tény alapján általánosítottak. Az elsőfokú bíróság a ténybeli alap nélküli kijelentéseket is jogszerűnek tekintette olyan indokokra hivatkozva, amelyre egyik alperes sem alapozta a védekezését.”

Az elsőfokon eljáró bírónő ítéletéről ITT írtunk korábban. 

Az Ítélőtábla az I. rendű alperest (Jeszenszky Zsoltot) 200 ezer, a másodfokút (Progress) 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte, továbbá arra, hogy írjanak sajnálkozó levelet a Magyar Hang számára. Az alperesek az ítéletnek eleget is tettek. 

Az érintett újságíró magánszemélyként is pert indított, amit első- és másodfokon is megnyert. A megítélt többmilliós kártérítést a Pesti Srácok kiadója, az Insider Média Lapkiadó Kft. még nem fizette ki. Sajnálkozó levelük is várat magára.

*

Helyreigazítás a „Jeszenszky Zsolt sajnálkozó levelet írt a Magyar Hangnak” című cikkünk miatt:

A 2022. szeptember 15. napján megjelent „Jeszenszky Zsolt sajnálkozó levelet írt a Magyar Hangnak” című közleményükben azt a való tényt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a Jeszenszky Zsolt műsorvezetővel és a Pesti Tv-t működtető Progress Média Hungary Kft-vel szemben indított perben a felperes fellebbezését az ítéletben ismertette, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha az a Fővárosi Ítélőtábla elsőfokú ítéletet megváltoztató döntésének indoka lenne.”

A Fővárosi Ítélőtábla döntően a Magyar Hangnak igazat adó ítéletének jogi indoklása elérhető a Fővárosi Ítélőtábla honlapján, a sajtóközlemények között:

https://fovarosiitelotabla.birosag.hu/sajtokozlemeny/20220921/fovarosi-itelotabla-dontese-johirnevhez-valo-jogot-sertett-magyar-hang-egyik