Jobbik: állami hátterű bérlakás-programra lenne szükség

Jobbik: állami hátterű bérlakás-programra lenne szükség

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke (Forrás: Z. Kárpát Dániel Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rozsdaövezetekben, vagyis az egykori iparterületeken épülő új lakások eladása és bérbeadása esetében 27 helyett 5 százalékos lesz az áfakulcs – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke Facebook-videóban reagált a kormányzati tervre, amely korábbi jobbikos programpont volt, és hat-hét éve került a köztudatba. Mint elmondta, az nem gond, hogy a kormány átveszi az ötletüket, de ezt szerinte „kilúgozva, fékezett habzással teszi”.

Inkább „csinálják jól”, ezért ismertette a teljes jobbikos javaslatot. A korábbi kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa az új építésű ingatlanokra volt szabva, ám ez a kedvezményes áfa nem jelent meg a vételi árakban a piacon, inkább – jellemzően Fidesz-közeli – befektetők zsebébe vándorolt. A Jobbik támogatja, hogy legyen öt százalék az új építésű, közcélt szolgáló ingatlanok áfája, de emellé szerintük létre kell hozni egy olyan alapot, amelyből azokat támogatnák, akik nem tudják kigazdálkodni albérletük díját, vagy nem tudtak az átütemezésről megállapodni a tulajdonossal.

Mindezek mellé egy állami hátterű bérlakásépítési programot javasolnak, így a korábbi gyártelepeken olyan önálló városrészeket lehet telepíteni és építeni, amelyek alkalmasak arra, hogy az ottani lakásokat a piaci ár felén, harmadán lehessen bérelni. Ide fiatalok és idősebbek költözhetnének, majd öt-hat év után megvásárolhatnák az ingatlanokat. Mint megjegyezte: „ezek azok az idők, amikor fel lehet készülni az amúgy is meglévő lakhatási kataklizma felszámolására, az amúgy is tarthatatlanná vált albérletpiaci helyzet megoldására”. Z. Kárpát Dániel szerint ha a piaci folyamatokra bízza a kormányzat a helyzetet, akkor pár havi csökkenés után menthetetlenül emelkedni kezdenek ismét az albérleti díjak.

https://www.facebook.com/JobbikMagyarorszagertMozgalom/videos/668202933749487/