Jogi csatát vesztett a polgárőr szövetség

Jogi csatát vesztett a polgárőr szövetség

A szóban forgó polgárőrmellény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Túrós András korábbi közvetlen helyettese tagságának felfüggesztéséről szóló határozatot – tudta meg lapunk. A nemrégiben született első fokú ítélet alapján tehát nem állta ki a törvényesség próbáját az az etikai eljárás, amelyet Tóth Attilával szemben folytattak.

A döntés a meghallgatása nélkül született, különös módon éppen akkor idézték be, amikor tanúvallomást kellett tennie a polgárőrség mellénybeszerzését érintő ügyben. De volt olyan tárgyalás is, amelyre meghívást sem kapott. Ha az ítélet jogerőssé válik, az OPSZ-nek – amelynek egy nyugalmazott pénzügyőr vezérőrnagy a jogi képviselője – a százezres nagyságrendű perköltséget is meg kell fizetnie.

A konfliktus középpontjában éppen a láthatósági mellények beszerzéséről 2016-ban született döntés áll, amelyről már többször írtunk. A történet dióhéjban: 2015-ben írták ki a közbeszerzést, amihez a kormány biztosított 200 millió forintot, a győztes a legolcsóbb ajánlatot tevő, alsózsolcai székhelyű Vizuátor Kft. lett. Az általam megismert dokumentumokból, tanúvallomásokból kirajzolódó kép szerint ugyanakkor az eredeti, a polgárőrség vezetőivel megismertetett kiírási feltételek végül jelentősen módosultak. Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy a mellényeket kizárólag magyar alapanyagból, Magyarországon, alvállalkozó bevonása nélkül gyártják. Utóbbi a Vizuátor kapacitásai alapján eleve megvalósíthatatlan volt, hiszen a fő tevékenységi körként nyomdai előkészítést megjelölő kft. aligha képes nagy mennyiségben mellények gyártására. Túrós András lapunk megkeresésére arra hivatkozott, hogy a szerződés nem zárta ki alvállalkozó bevonását.

Érinthetetlen vezető a polgárőrszövetség élén? | Magyar Hang

A polgárőr szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmünket, hogy a közbeszerzést a rendőrség bevonásával vitték végig. Valóban: Balogh János jelenlegi országos rendőrfőkapitány aláírása szerepelt azon a papíron, amely a Vizuátor Kft. nyertesként való kihirdetését javasolta az OPSZ-nek. Erről egy bíráló bizottság határozott, Balogh az eljárást lebonyolító Készenléti Rendőrség parancsnokaként írta alá a levelet. Ezért szeptemberben kérdésekkel fordultunk a főkapitányhoz. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata reakciójában világossá tette, a rendőrségnek csupán technikai szerepe volt a nyílt uniós közbeszerzési eljárásban: „A rendőrség a pályázat felett semmilyen felügyeletet nem gyakorolt, döntést nem hozott, érdemi javaslatot nem tett.”

Azóta megtudtuk, hogy a Készenléti Rendőrség közbeszerzési osztályának munkatársa tagja volt a bíráló bizottságnak, akit a Vizuátorral való szerződéskötés alkalmával az OPSZ honlapjának tanúsága szerint Túrós András elnöki jutalomban és dicséretben részesített. Ezért újra a főkapitányhoz fordultunk: fenntartják-e, hogy a rendőrségnek nem volt érdemi szerepe a döntésben? Ennek azért is lehet jelentősége, mert a mellénybeszerzés miatt több eljárást is kezdeményeztek. Hétfőn elküldött kérdésünkre eddig nem érkezett válasz. Úgy tudjuk, jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága folytat eljárást költségvetési csalás gyanúja miatt. Tavaly többször is érdeklődtünk a nyomozás állásáról, ám érdemi választ nem kaptunk.

Nem állítjuk, hogy a rendőrség, a hatóságok blokkolják a gyanús közbeszerzés vizsgálatát. Vannak azonban elgondolkodtató fejlemények, összefonódások. A polgárőrök társadalmi munkában végeznek szolgálatot, ugyanakkor az OPSZ évi egymilliárd forintot kap a Belügyminisztériumtól. A szövetség a kormány kiemelt közbiztonsági partnerének nevezi magát, Túrós András a rendszerváltás előtti utolsó országos rendőrfőkapitányként a jelek szerint a mostani hatalommal is megtalálja a közös hangot. Néhány hónapja 75. születésnapján más rendőri vezetők mellett Balogh János személyesen is felköszöntötte. Az pedig nyilván csupán a véletlen műve, hogy a polgárőrség akkortájt tüntette ki Bucsek Gábor korábbi budapesti rendőrfőkapitányt, amikor a BRFK nyomozott az ügyben. Ezt az eljárást megszüntették. Egy ilyen kitüntetés elfogadásához engedélyt kell kérni; Bucsek felettese, az országos kapitány akkor Papp Károly volt, aki ma a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója.

Az biztos, hogy a polgárőr szövetségben kellemetlenségekre számíthat, akit az elnök az ellenfelének tart. Márpedig Túrós András szerint Tóth Attila áll a mellénybeszerzés miatti támadások mögött. Névtelen bejelentésre nemrégiben ellenőrzésbe kezdett az OPSZ egy áldozatvédelmi projekt ügyében, amelyben a Komp Egyesület partnereként részt vett a polgárőrség akkor Tóth Attila vezette Hajdú-Bihar megyei szervezete. A 129 millió forintos programot még 2011-ben hirdették meg – a megyei szervezetre eső rész 46 millió –, a zárás időpontja 2014. december 31., a társfinanszírozó az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés volt. Vagyis az OPSZ költségvetését egyetlen fillér erejéig sem érintette a projekt, amellyel mind az unió, mind a magyar kormány felé rendben elszámoltak. Úgy tudjuk, a jelentés azóta elkészült, ám nem tárták a nyilvánosság elé, s a hatóságokhoz sem fordult az ügyben az OPSZ.