Jogsértési eljárás Lengyelország ellen, szoros megfigyelés alatt a magyar kormány

Jogsértési eljárás Lengyelország ellen, szoros megfigyelés alatt a magyar kormány

Európai országokból érkezett jogászok tüntetnek Varsóban 2020. január 11-én Varsóban a bíróságokról szóló lengyel törvény tervezett módosítása ellen (Fotó: MTI/PAP/Tomasz Gzell)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben, az úgynevezett szájkosár-törvény miatt – közölte az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos. – A törvény lehetővé teszi, hogy a politika befolyásolja a bírósági ítéleteket – indokolta a döntést Vera Jourova.

Mint mondta, azért van szükség erre a lépésre, mert a lengyel jogrend az európai jogrend része, ha az egyik tagállamban sérül a jogbiztonság, akkor ez hatással van valamennyi országra. Az Európai Bizottság értékelése szerint a vitatott lengyel törvény szerint az ítélet tartalma alapján is fegyelmi eljárást lehet indítani egy bíró ellen. Kiveszi a lengyel bírók kezéből azt a lehetőséget, hogy előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Unió Bíróságához forduljanak, nem mérlegelhetik más bírák hatáskörét a náluk folyó ügyekben és olyan információk megosztására kötelezik őket, amelyek a magánélethez tartoznak.

A lengyel kormánynak két hónapja van a válaszadásra, amennyiben nem szolgálnak kielégítő magyarázattal vagy nem igazítják az uniós joghoz saját jogrendjüket, akkor az Európai Bíróság elé kerül az ügy. Az Európai Bíróság egyébként épp a múlt héten döntött arról, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működését azonnal fel kell függeszteni, mert nem függetlenül és nem pártatlanul működik.

Lengyel konzervatív EP-képviselő Deutschnak: Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! | Magyar Hang

Magyarország kapcsán Vera Jourova azt mondta, hogy teljes mértékben tisztában van azzal, hogy a rendkívüli helyzetek kivételes megoldásokat igényelnek. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy a parlamenti ellenőrzést, vagy az alkotmányt ki lehet iktatni és az újságírókat el lehet hallgattatni – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy nem lát okot a koronavírus-törvény kapcsán kötelezettségszegési eljárás megindítására, majd hozzátette: egyelőre.

Jourova többször is megismételte, hogy nagyon szorosan nyomon követik a magyarországi fejleményeket, történelmi összefüggéseiben és folyamatában kezelik a kérdést. Utóbbi alatt azt értette, hogy már a járvány előtt is nagyon aggasztó volt a magyar helyzet a hatalmi egyensúly, az újságírás függetlensége, a szólásszabadság, a vélemények sokfélesége és a civil társadalom kapcsán. – Ezek az aggodalmak fokozódtak, s ezek fényében vizsgáljuk a magyar törvényt is – elemezte a helyzetet a biztos.