Jogszabályt módosítanak, hogy államtitkár lehessen Rácz Zsófia

Jogszabályt módosítanak, hogy államtitkár lehessen Rácz Zsófia

Novák Katalin és Rácz Zsófia (Fotó: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszabály-módosítást kezdeményez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy helyettes államtitkárrá lehessen kinevezni Rácz Zsófiát. A 22 éves jogászhallgatóról Novák Katalin államtitkár jelentette be szerdán, hogy Illés Boglárka utódja lesz a poszton, miután utóbbi a Fidelitas élére távozik. „Rendhagyó módon nem sajtótájékoztatón, hanem itt, a közösségi médiában szeretném bemutatni Önöknek azt az ifjú hölgyet, aki helyettes államtitkárként a fiatalokat fogja képviselni, és értük fog dolgozni az államtitkárságon. Zsófi 22 éves joghallgató, korábban Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt, dolgozott politikai elemzőként is. Nemrég tért vissza Washingtonból, ahol egy féléves ösztöndíjprogramban vett részt” – írta posztjában a politikus.

Rácz Zsófia a nyilvánosan elérhető információk alapján tanult a Tombor András-féle Mathias Corvinus Collegiumban, illetve elemzett az Alapjogokért Központnál. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogászképzését 2016-ban kezdte meg.

Helyettes államtitkári kinevezéshez az kell, hogy valaki „jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel” rendelkezzen.

A 444 ezért megkereste az Emmi-t, arról érdeklődve, van-e olyan más végzettsége Rácz Zsófiának, ami alapján kinevezhető. A minisztérium sajtóosztálya erre azt válaszolta: „Helyes, hogy a fiatalokat egy fiatal nő képviseli majd ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárként. Ezért kezdeményezzük a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében. Rácz Zsófia korábban képviselte már hazánkat, Magyarország ifjúsági ENSZ-küldötte volt.”