Jogvédők érvénytelen szavazatok leadását kérik a kormány népszavazásán

Jogvédők érvénytelen szavazatok leadását kérik a kormány népszavazásán

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országgyűlési választásokkal egy időben tartandó, a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazáson érvénytelen szavazatok leadására felszólító közös közleményt adott ki kedden az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Társaság A Szabadságjogokért.

Ismert, Áder János köztársasági elnök kedden hirdette ki, hogy április 3-án lesznek az országgyűlési választások, azzal egy időben pedig a kormány népszavazására is sor kerül.

Az Amnesty International Magyarország igazgatója, Víg Dávid szerint „érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját.”

A Fidesz–KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre. Ezzel szemben az Amnesty International és Háttér Társaság által elvégzett reprezentatív közvéleménykutatás bizonyítja, hogy a magyar emberek többsége elutasítja a kormány kirekesztő üzeneteit – írták a Mérce.hu által ismertetett közleményben.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a népszavazásban megfogalmazott kérdések manipulatívak, hiszen azt sugallják, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről. A kormány saját politikai céljainak elérésének érdekében a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát használja ki a népszavazással. A kérdésfeltevések megfogalmazásra ezen túl súlyosan sérti az LMBTQI emberek méltóságát.

„Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén” – idézte a közlemény a Háttér Társaság ügyvivőjét, Dudits Lucát.