Jogvédők nem tartják jónak jelenlegi formájában „túlhatalomtörvényt”

Jogvédők nem tartják jónak jelenlegi formájában „túlhatalomtörvényt”

A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én. Középen, az első sor előtt, jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j), mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3) (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartja elfogadhatónak a kormány által benyújtott, a veszélyhelyzet korlátlan meghosszabbítására lehetőséget adó javaslatot jelenlegi formájában – az ellenzék mellett – több jogvédő szervezet sem, így az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Közös közleményükben három pontot emeltek ki, amelynek szerintük meg kell jelennie a hétfőn a parlament elé kerülő tervezetben. Elsőként, hogy az Országgyűlés csak meghatározott időre adjon különleges jogrendi felhatalmazást a kormánynak. Mint írták, a koronavírus-járvány okozta állapot nem fog örökké tartani, így a rendkívüli jogrend is csak addig maradhat fenn egy jogállamban, ameddig az elrendelésére okot adó körülmény, tehát a veszély fennáll. Ahhoz, hogy a veszélyhelyzet egyszer garantáltan véget érjen, az kell, hogy az Országgyűlés meghatározott időre szóló felhatalmazása alapján lehessen csak meghosszabbítani.

Azt is sürgetik, hogy átmenetileg szélesítsék azok körét, akik az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezhetik, az érintettségtől független normakontrollt bármely országgyűlési képviselő vagy legalább frakcióvezető indítványozhasson. Végül pedig háromnapos határidőt állapítsanak meg az Alkotmánybíróság számára a különleges jogrenddel, különleges jogrendi intézkedésekkel összefüggő indítványok érdemi eldöntésére. A jogvédők arra hivatkoznak, hogy a különleges jogrendet az különbözteti meg a diktatúrától, hogy érvényesülnek benne az alkotmányos garanciák. 

Lapunk is beszámolt már róla, hogy az igazságügyi miniszter által jegyzett javaslat elfogadásával a veszélyhelyzetnek és az aközben zajló rendeleti kormányzásnak nem lenne meg a 15 napos határideje, nem lenne ugyanis időkorlátja. Az ellenzék ezt nem támogatja, mert – ahogy többen fogalmaztak – nem akarnak teljhatalmat adni Orbán Viktornak. Az ellenzéki pártok már közösen kezdeményeztek egy újabb egyeztetést a kormány és az összes frakció részvételével.