Jön az EP jogállami tényfeltáró delegációja, Orbán nem kér belőlük

Jön az EP jogállami tényfeltáró delegációja, Orbán nem kér belőlük

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava hozzájutott az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága hét második felében Magyarországra érkező delegációjának nem végleges programjához. A küldöttség tényfeltárni jön, és a magyarországi jogállami normák érvényesüléséről fog tájékozódni. De nem a miniszterelnöktől.

A nem végleges program szerint ugyanis Orbán Viktorral nem fognak találkozni. Az értesülések szerint ugyan ők kezdeményezték a találkozót Orbánnal, aki azonban passzolta a lehetőséget. Helyette a kormányból tárgyalni fognak Varga Judit igazságügyi, illetve Pintér Sándor belügyminiszterrel.

A kormány tagjain kívül a delegáció ellenzéki politikusoktól (például Karácsony Gergely budapesti főpolgármestertől és ellenzéki pártok vezetőitől, képviselőitől) is tájékozódik, de találkoznak civil szervezetekkel, társadalomkutatókkal, újságírókkal, illetve a kormány által ellenőrzött kiadványok dolgozóival is.

A delegációba minden EP-frakció küldhet egy embert. A liberálisok a momentumos Donáth Annát jelölték. A fideszes Hidvéghi Balázs is akarna jönni, de nem tagja a szakbizottságnak.