Jön az építményi jog, ami nagyon nagy szabadságot ad a feleknek

Jön az építményi jog, ami nagyon nagy szabadságot ad a feleknek

Napelem. (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új jogintézmény jön létre Magyarországon: nyártól létezik majd az építményi jog – mondta Bogdán Tibor kormánybiztos egy háttérbeszélgetésen annak kapcsán, hogy versenyképességjavító javaslatcsomagot nyújt be a parlament elé a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint az Origo írja, Az építményi jog bevezetésével alapvetően új jogintézmény jön. Lényege, hogy egy jogi személy legfeljebb 50 évre építési jogot szerezhet egy olyan területen, ami nincsen a birtokában.

Újszerűsége, hogy nagyon nagy szabadságot ad a feleknek, hogy mire alapítják ezt a jogot – mondta a szakember. A gyakorlatban ugyanis sok olyan helyzet van, amikor tartósan elkülönül egymástól a telek tulajdonosa az építmény tulajdonosától – magyarázta Bogdán. Konkrét példát is említett, miszerint egy irodaépület tetejére szeretne egy mobilszolgáltató cég építményi jogot, hogy ott egy antennát építsen. Az építményi joggal ez megoldható lesz, csakúgy mint az, hogy forgalomképtelen folyókra vízi erőművek épüljenek. Németországban jelenleg például naperőműveket akarnak építeni az autópályák védősávjába, és ezt az építményi jog lehetőségével lehet elérni – mondta a szakember.

Az építményi jog egy dologi típusú jog, alapvetően forgalomképes dolog, zálogjoggal is terhelhető, és átruházható másra is. Ugyanakkor ezt a jogintézményt a természetes személyek esetében még nem vezetik be, csak jogi személyek, feltehetően nagyberuházók élhetnek majd vele, továbbá nem írja felül sem a helyi, sem az országos építési szabályokat. A nemzeti vagyon területén 35 évre lehet majd építményi jogot létesíteni.

A kérdéses törvényjavaslat társadalmi egyeztetése a múlt héten zárult le, a módosításokat a minisztérium várakozásai szerint júniusban el is fogadhatja a parlament, hogy aztán nyáron hatályba lépjenek az új intézkedések.