Jövő hét elején foglalhatnak időpontot a 18 év alattiak az oltásra

Jövő hét elején foglalhatnak időpontot a 18 év alattiak az oltásra

A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg a 16 és 18 év közöttiek előtt a lehetőség, hogy időpontot foglaljanak az oltásra. Ezt azok tudják megtenni, akik péntek éjfélig regisztráltak. A Pfizer-vakcinák beadását jövő csütörtöktől kezdik meg – nyilatkozta az MTI beszámolója szerint a közmédiának György István.

A 16-18 évesek korosztályába 197 ezren tartoznak. A Miniszterelnökség államtitkára, aki egyben az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, hogy péntek éjfélig 60 ezer fiatal regisztrált az oltásra. Az oltóanyag beadásához szükség van egy szülői beleegyező nyilatkozatra is, e dokumentum nélkül nem fogják megkapni az vakcinát.

György István elmondta azt is, hogy amennyiben nem használják fel a korosztálynak félretett vakcinákat, az operatív törzs fog döntést hozni a megmaradó adagokról.

A 444 korábban arról írt, hogy hiába próbáltak 16 és 18 év közöttiek regisztrálni oltásra a kormány által meghirdetett kampányban, több olvasójuk is jelezte, hogy nem jártak sikerrel. A beszámolók hasonló problémákról szóltak: a fiatalok regisztráltak, de nem kaptak visszajelzést, az ellenőrző oldal szerint sem sikerült feliratkozniuk, az újabb regisztrációt viszont már nem engedte a rendszer.

A felnőtteket érintően György István megismételte, hogy három vakcinára – a Sinopharmra, a Szputnyik V-re és az AstraZenecára – időpontfoglalási lehetősége van a regisztráltaknak, illetve megnyílt a regisztrációs lehetőség azoknak, akiknek nincs taj-száma. A regisztráltak már rövid idő alatt – akár másnap – is oltáshoz juthatnak. Szavai szerint Magyarországon abba a szakaszba lépett az oltási program, amikor már az „egyéni felelősség dominál”, hiszen időpontfoglalással bárki saját időbeosztása szerint tud oltásra menni.