Jövő héttől nyilvánosak a települések választói névjegyzékei

Jövő héttől nyilvánosak a települések választói névjegyzékei

Szél Bernadett (Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elértük: a Nemzeti Választási Iroda jövő héttel heti bontásban közzéteszi a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat!” - adta hírül Szél Bernadett független parlamenti képviselő. Mint megjegyzi: Szabó Szabolcs független képviselővel közösen fordultak a Nemzeti Választási Irodához a voksturizmusnak megágyazó törvény miatt, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat. Nemrég ugyanis a Fidesz egy salátatörvénybe rejtve legalizálta a voksturizmust, lehetővé téve, hogy bárki fiktív lakcímre jelentkezzen be csak azért, hogy abban a választókerületben adhassa le a szavazatát. „A kért adatokkal az volt a célunk, hogy nyomon kövessük, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le tudjuk buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében” - foglalta össze a szándékaikat Szél Bernadett.

Ez az adatszolgáltatás csak a választások kitűzésének időpontjától lenne kötelezettsége az NVI-nek, de addig még egy-másfél hónap hátravan, a képviselő szerint abban az esetben, ha a Fidesz stiklikre készült, azt pont ebben az időszakban tudta volna megvalósítani. Nagy Attila, az NVI elnökének tegnap érkezett válaszából azonban kiderült, hogy az iroda eleget fog tenni a képviselők kérésénknek, és már a jövő héttől, heti rendszerességgel elérhetővé fogja tenni az OEVK-és települési szintű névjegyzéki adatokat. Így bárki elemezheti majd ezeket, és jelezheti, ha bármi gyanúsat lát. „Mi is meg fogjuk tenni. Minden lehetséges módon és eszközzel fellépünk a  választási csalások ellen!” - fűzte hozzá Szél Bernadett.

A voksturizmus veszélyeire lapunk is több alkalommal felhívta a figyelmet, és az ellenzék is aggodalmát fejezte ki a csalásokat lehetővé tevő szabáylmódosítás miatt. Márki-Zay Péter például arról beszélt, hogy a voksturizmussal most arra készülhet a kormány, hogy a billegő körzetekbe költöztessen szavazókat, ahol a 2022-es választás el fog majd dőlni.

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”