Jövő keddtől megtarthatók a ballagások

Jövő keddtől megtarthatók a ballagások

Lefertõtleníti kezét egy érkezõ diák a történelem írásbeli érettségi vizsga elõtt a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2021. május 5-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hét keddtől nyitott területen megtarthatók a ballagási ünnepségek, ezeken az eseményeken bárki részt vehet életkortól és védettségtől függetlenül – derült ki a hétfő esti Magyar Közlönyből.

Az iskola zárt helyiségeibe azonban nem mehetnek be a hozzátartozók, csak áthaladhatnak azokon. Arról az iskola dönt, hogy a diákok hány embert hívhatnak meg fejenként. A kormányrendelet a ballagásokon kötelezővé teszi a maszk használatát, ez alól csak a ballagók, a rendezvényen fellépők, a hat év alatti vendégek, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek kapnak felmentést.

A kormány arról is döntött, hogy szóbeli pótvizsgát tehet az a diák, aki neki fel nem róható okból elkésik, vagy nem jelenik meg az érettségin vagy év végi záróvizsgán. Akkor is lehetőséget kell biztosítani szóbelire, ha a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, vagy ha a vizsgatárgy gyakorlati vizsgarészének teljesítésére – szintén neki fel nem róható okból – képtelenné válik.

A pótvizsgát az iskola igazgatójánál kell kérvényezni, a kérelmet, valamint a  fel nem róható ok igazolására szolgáló dokumentumokat az  igazgató részére elektronikus úton, legkésőbb május 28-án 16 óráig kell benyújtani. A határidő jogvesztő. Az  igazgató a  döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a  vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A szóbeli pótvizsgákból felvételi pont is számítható.

Azok a  vizsgázók, akik idén térítésmentesen jelentkeztek érettségi vizsgára, de azon a veszélyhelyzet miatt nem jelentek meg, ugyanabból a tárgyból október–novemberben vagy jövő év május–júniusában egy alkalommal térítésmentesen vizsgázhatnak.

Címkék: Érettségi, ballagás