Hvg: Jövő szerdán indulhat a gyerekek oltási regisztrációja

Hvg: Jövő szerdán indulhat a gyerekek oltási regisztrációja

A koronavírus ellen kap oltást egy lány Bécsben 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezettnél egy héttel korábban, december 14-én érkezik Magyarországra a Pfizer gyerekeknek – az 5 és 11 év közöttieknek – szánt vakcinája, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek – ez derül ki abból a körlevélből, melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak. A Hvg birtokába került levél szerint a védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ugyanakkor a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer vakcináit. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni.

Az is szerepel a szövegben, hogy a gyerekorvosoknak a praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hogy hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők, erre jövő keddig van idejük. Ez azért fontos, mert a vakcinákat ez alapján fogják szétosztani.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy a magyar kormány „szerzett” 2 millió gyerekeknek szánt vakcinát, az első szállítmány 130 adag lesz. Akkor még azt mondta, hogy ez december 20-a környékén érkezik, ám a Pfizer azóta már jelezte, hogy korábban elkezdik kiszállítani az oltóanyagot az Európai Unióban. A miniszterelnök egyúttal azt javasolta a szülőknek, hogy ha tehetik, oltassák be gyermeküket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jelentette be friss ajánlását: azt javasolta, hogy engedélyezzék a Pfizer vakcináját az 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére. Esetükben a dózis  alacsonyabb lesz, mint a 12 éves és idősebb embereknél alkalmazott adag, egészen pontosan a harmada. Egy gyermekek körében végzett vizsgálat ugyanis azt mutatta, hogy ebben a korcsoportban a harmadolt dózisban adott oltásra adott immunválasz hasonló volt a felnőtt dózis esetében tapasztalthoz képest.