Jövőre katolikus tankönyveket is rendelhetnek az állami iskolák

Jövőre katolikus tankönyveket is rendelhetnek az állami iskolák

Az üres szent István-bazilika Budapesten 2020. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő évtől katolikus kiadású történelem-, irodalom- és magyarnyelv-tankönyvek is szerepelek a tankönyvlistán – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön, a testület téli tanácskozása után az MTI-vel.

Tóth Tamás, az MKPK titkára tájékoztatása szerint a 2017-ben kezdett tananyagfejlesztés szakmai felelőse a Katolikus Pedagógiai Intézet, az elsőként elkészítendő könyvekről a püspökök testülete döntött; 2021-ben a 9-től 12-ik évfolyam számára összeállított irodalom-, magyarnyelv- és történelemtankönyvek, irodalom szöveggyűjtemény és tanári módszertani segédanyag jelenik meg. A koncepciót egyházi emberek, szerkesztők és szerzők dolgozták ki. A tankönyvírói munkát közösen végezték a „szakterület elismert képviselői és gyakorló pedagógusok” – mondta.

A cél az volt, hogy „a tankönyveket egységes értékrend mentén, szakmai igényesség jellemezze, olyan tudáselemekkel kibővítve, amelyek eddig kisebb hangsúllyal jelentek meg a tankönyvekben” – fogalmazott. Hozzátette: az irodalomtankönyvbe számos tanulást segítő elemet építettek bele, vannak továbbá motivikus leckék, amelyek egy-egy irodalmi motívum különböző korokban való megjelenését, értelmezését mutatják be, a szöveggyűjteményben pedig a később keletkezett „párbeszédszövegek” is megjelennek.

A nyelvtankönyvben infografikák segítik a sok példával, gyakorlattal támogatott élményalapú tanulást. A tankönyvben szerepelnek bibliai szövegek és bemutatják azok nyelvi továbbélését is. A történelemtankönyvben fontosak a folyamatok megértését szolgáló grafikák, a tanulást támogató összegzések és az egy-egy témához kötődő, máig ható kérdések megjelenése – fűzte hozzá Tóth Tamás.