Júniustól felmondhatnak az egészségügyi dolgozók

Júniustól felmondhatnak az egészségügyi dolgozók

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május végén megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradó megkeresésére. A tilalmat 2020 novemberében vezették be először a járványhelyzet miatt, azóta van életben, néhány hónapos tavalyi szünetet leszámítva.

Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete szerint már jó ideje indokolatlan volt a tilalom fenntartása. Arra számítanak, hogy most majd újabb felmondási hullám indulhat meg, főleg a szakdolgozóknál.

A Független Egészségügyi Szakszervezet számításai szerint húszezren hagyták el a szakmát a koronavírus-járvány alatt. Úgy látják, hogy bérrendezés nélkül nem csak egyes osztályokon, hanem a teljes ágazatban gond lehet.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az új kormánynak elsőként a szakdolgozók fizetését kellene rendeznie, így elkerülhetőek lennének az újabb felmondások.

Ahhoz, hogy ne rohadjon tovább az állami egészségügyi ellátórendszer, fontos strukturális és financiális döntéseket kellene hozni. Az első és legfontosabb az egészségügyi szakdolgozók bérének rendezése. A második egy motivációs rendszer bevezetése, míg a harmadik a transzparencia megteremtése – fogalmazott a Magyar Hangnak Rékassy Balázs orvos-egészségügyi közgazdász.

Mint kifejtette, az egészségügy egyik, ha nem a legnagyobb problémája a szakdolgozók – ápolók, műtősök, asszisztensek – hiánya, ami elsősorban az alacsony bérekre vezethető vissza. Jelenleg mintegy 20-25 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből, emiatt beavatkozások, műtétek maradnak el, a várólisták pedig a végeláthatatlanok. Éppen ezért az orvosokéhoz hasonló mértékű bérrendezésre lenne szükség, valamint arra, hogy a pályát ismét vonzóvá tegyék.