Kálmán Olga a legesélyesebb a II. kerületi előválasztáson

Kálmán Olga a legesélyesebb a II. kerületi előválasztáson

Kálmán Olga (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kálmán Olga a legesélyesebb a II. kerületi előválasztáson a Párbeszéd megrendelésére készített közvélemény-kutatás szerint. A reprezentatív felmérést a Republikon végezte el, 800 embert kérdeztek telefonon március 29-én és 30-án.

A szavazási hajlandóság a Telex cikke szerint magas, a megkérdezettek 79 százaléka biztosan elmenne szavazni, további 14 százalék pedig valószínűleg lenne ott. A Republikon szerint egy most vasárnapi választáson magasan nyerne az ellenzéki közös lista a II. kerületben, rájuk szavazna a válaszadók 44 százaléka, míg a Fidesz-KDNP-t csupán 29 százalék. További hét százalék a Magyar Kétfarkú Kutyapártot emlegette, kettő pedig a Mi Hazánkat.

Az ellenzéki listát választók között a Momentum szimpatizánsai vannak a legtöbben, 35 százaléknyian, a második a Demokratikus Koalíció 24 százalékkal, a harmadik pedig a Párbeszéd 16 százalékkal. Ebben a körben az LMP 7, a Jobbik 5, az MSZP pedig 2 százalékon áll. (Ehhez képest most a kerület polgármestere is szocialista.) Varga Mihály pénzügyminiszter nem indul majd egyéni jelöltként, a kerületben a Fidesz embere Gór Csaba önkormányzati képviselő lesz.

A megkérdezettek 49 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne az előválasztásra, további 18 valószínűleg elmenne. A biztos szavazók körében Kálmán Olga 22, Tordai Bence 17, Berg Dániel pedig 8 százalékon áll. Ötvenhárom százalék nem tudott vagy nem szeretett volna választ adni. Érdekes ugyanakkor, hogy ha egy ellenzéki és a kormánypárti Gór közül lehetett választani, Tordai állt jobban: őt 69 százalék mondta, Górt pedig 31 százalék választaná. Kálmán Olgát eközben 65 százalék választaná Górral szemben (35 százalék).

A momentumos jelölt, Berg Dániel kezdeményezésére egyébként Budapest 4. választókerületében rendezik meg majd az első előválasztási vitát. Ezt Berg, aki jelenleg a II. kerület alpolgármestere, jelentette be pénteken.