Kamuvideót osztott meg a közmédia, azt állítva, hogy Bogdán temetésén készült

Kamuvideót osztott meg a közmédia, azt állítva, hogy Bogdán temetésén készült

A szerbiai temetésen készült videó a Híradó.hu oldalán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 2014-es, szerbiai temetést bemutató felvételről állította a Híradó.hu, hogy az Bogdán László búcsúztatását ábrázolja – derült ki a 444 cikkéből. A lap egy olvasója vette észre, hogy a videó, amit a közmédia oldala megosztott, valójában nem Cserdiben készült, hanem a hegedűsként népszerűvé vált Boban Kosztics temetésén. A Híradó.hu cikke két napja került ki, csütörtök este hat után pedig még mindig megtalálható volt benne a videó.

A cikk szerzői egyébként azt állították, hogy jelen voltak a temetésen. Ennek ellenére nem tűnt fel nekik, hogy a videó, amit beraktak, valójában nem ott született. Sőt, a szerzők még hosszú, érzékletes leírást is próbáltak adni a látottakról.

A Híradó anyagának szerzőiként Zsolnai György és Szerencsés D. Márton vannak feltüntetve. Utóbbi korábban dolgozott a Schmidt Mária tulajdonába került Figyelőnél, annak „visszagazdaságosítása” után pedig a szintén Schmidthez tartozó XXI. Század Intézethez érkezett. Innen viszont tavaly augusztusban Lánczi Tamással és több más kollégájával együtt távozott. Akkor Schmidt puccsszerű felmondásokat emlegetett.

Szerencsés az utóbbi időben a Híradó.hu-n jelentett meg anyagokat. Bogdán Lászlóról hosszú, „oknyomozó portré és riport” műfaj-megjelöléssel ellátott cikket közöltek, amiben hemzsegtek a rágalmazó sugalmazások, álpszichologizáló megállapítások és a Bogdán barátaira, tisztelőire tett dehonesztáló kijelentések. Jellemző példa, hogy a közmédia Horváth Aladárt szólaltatta meg, hogy utóbbi aztán súlyos feltételezéseket fogalmazzon meg Cserdi nemrég elhunyt polgármesteréről.

Ahogy a 444 is felidézi, július közepén került új főszerkesztő irányítása alá a Híradó.hu. Leitner Attila előzőleg a Lokál főszerkesztője volt, illetve vezette a Habony Árpádhoz köthető V4 Agencyt. Mint a lap korábban írta, a változás már látszik is: hiába, hogy a közmédia portáljáról van szó, az oldalon hemzsegnek a bulváros megfogalmazások. De az ellenzékről is úgy írnak, mint a legvonalasabb fideszes pártlapok szoktak. Egy, a DK-s szavazókról szóló cikk elsőre például ezzel a címmel ment ki: „Továbbra is a nyugdíjas munkásőrök jelentik a DK keménymagját.”