Kánikula, erős UV-sugárzás és 34 fok vár ránk

Kánikula, erős UV-sugárzás és 34 fok vár ránk

Napozók a tengerparton. Képünk csak illusztráció (Fotó: Mikael Cho/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok napsütésre készülhetünk kevés gomolyfelhővel az égen, igaz a déli, délkeleti megyékben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, amelyből helyenként záporok, zivatarok kialakulhatnak – írja csütörtöki előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 21 fok között alakul, ugyanakkor vízpartokon, nagyobb városokban melegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között várható.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön front már nem lesz felettünk, viszont folytatódik a kánikula. A nagy meleg miatt gyakori lehet a fejfájás, tompaság, bágyadtság, fáradékonyság, fokozódhatnak a migrénes panaszok is. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét is kialakulhat, különösen a szívbetegek körében. Sok lesz a napsütés, 10 és 16 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért figyeljenek oda, hogy bőrüket megfelelően védjék a tűző naptól.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, mivel csütörtökön túlnyomóan napos, száraz idő ígérkezik, így leginkább a napszemüvegekre lesz szükség vezetés közben. Kisebb zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. A meleg, fülledt időben azonban tompulhatnak reflexeink, ezért vezessünk óvatosan, tartsunk kellő követési távolságot. Legyen nálunk elegendő folyadék ha útnak indulunk. Gyermekeinket, házi kedvenceinket pedig ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás