Karácsony: 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban

Karácsony: 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban

Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel tartott konzultáción 2021. április 29-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben minden elhunytat gyászolunk, fontos tudni: a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában egyértelműen a fővárosi idősotthonokban történt a legkevesebb haláleset – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel tartott konzultációt követően.

A főpolgármester azt írta, nagy nehezen, hónapok munkájával sikerült megszereznie Szél Bernadett képviselőnek az Nemzeti Népegészségügyi Központtól az ország összes többi idősotthonára vonatkozó adatokat, amelyek – Karácsony szerint – „elemzése letaglózóan drámai képet fest, amiért a kormány minimum magyarázattal tartozik”.

– Közel 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben országszerte. Idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt. A szociális intézményekben bekövetkezett összes haláleset elsöprő többsége, 96 százaléka a második hullámban történt – írta a főpolgármester. Mint megjegyezte, „a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a Fővárosi Önkormányzat intézményeiben volt a legkevesebb haláleset, a más – pl. állami, egyházi vagy más önkormányzati – fenntartású intézményben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg”.

Karácsony Gergely szerint „a Fővárosi Önkormányzat intézményeinek halálozási adatai még akkor is jobbak az átlagnál, ha figyelembe vesszük az első hullám adatait – noha az első hullámban ezek az intézmények voltak leginkább kiszolgáltatva a kórházakból bevitt fertőzéseknek”. Facebook-posztjában a főpolgármester azt is aláhúzta, „az országban összesen 176 (!) olyan idősotthon van, ahol magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában a Pesti úton”.