Karácsony a „Budapest-adó” miatt mondta le a tanácskozást a kormánnyal

Karácsony a „Budapest-adó” miatt mondta le a tanácskozást a kormánnyal

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsonyék úgy gondolják, jövőre rengeteg pénzt vonnak el a fővárostól, ezért mielőtt leülnek a kormánnyal tanácskozni, meg akarják várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel. Mint a főpolgármester Facebook-oldalán is közli: „Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.”

Az ügy előzménye, hogy – , mint az ATV észrevette –, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt nyilatkozta a SpiritFM-nek: csalódott, hogy a jövő keddre kitűzött ülést a főváros lemondta, pedig például a rossz állapotban lévő Lánchíd felújításáról szükséges lett volna egyeztetni. Az államtitkár szerint a főpolgármester azt kérte, bizonytalan időre halasszák el az ülést.

Az ügyben most a főpolgármester is megszólalt. – Karácsony Gergely döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert – írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a Fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt. Ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

„Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás. Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor” – zárja sorait a közlemény.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a fővárosi önkormányzat és a kormány közötti egyeztető fórum, amely 2018-ban jött létre, elnöke Orbán Viktor miniszterelnök (akit a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesíthet), társelnöke pedig a főpolgármester, aki viszont nem helyettesíthető az üléseken.

Karácsony a Facebook-oldalán pontosabban is megnevezi a támogatás és elvonás összegét: „a mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben”. „Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti. És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány.” Szerinte ez olyan, mintha a kormány minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3297796823586474?__tn__=K-R

Úgy látja, az Orbán-kabinet megint szembemegy a világgal, hiszen a kormányok általában nem sarcolják, hanem támogatják az önkormányzatokat. Ezt „érzéketlen, álságos és végtelenül káros, ostoba politikának” tartja. – Mert mire is költenék azt a pénzt, amit elvesznek az önkormányzatoktól? Oligarchák szállodáira, kaszinóra, Paks 2-re, Belgrád-Budapest vasútra – folytatja. Mint írja: „Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket. Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!”