Karácsony: a Diákváros szerződésben foglaltakat számon fogjuk kérni a kormányon

Karácsony: a Diákváros szerződésben foglaltakat számon fogjuk kérni a kormányon

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ahogy az várható volt, elszabadultak a vélemények és az értelmezési kísérletek a tegnapi bejelentésem kapcsán: ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, akkor nem lesz atlétika vb sem, mert én ragaszkodom a Diákvároshoz, ragaszkodom a megkötött megállapodásokhoz és állom a szavam.” Ezzel a mondattal kezdődik Karácsony Gergely pénteki Facebook-bejegyzése.

A főpolgármester azt követően nyilatkozott meg a közösségi médiában, hogy a kormány először komolytalannak nevezte tegnapi bejelentését, majd az Információs és Technológiai Minisztérium közölte, benyújtotta a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét.

Bejegyzésében Karácsony arról ír, hogy mindössze beváltotta ígéretét, amely szerint csak abban az esetben lesz atlétikai világbajnokság 2023-ban a magyar fővárosban, ha a kormánnyal kötött megállapodás szerint épül meg a Diákváros. A helyzet megoldása szerinte egyszerű: „Orbán Viktor egymondatos törvényjavaslattal helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt.”

A főpolgármester arról is ír, hogy miután hónapok óta világos álláspontja, fölösleges koalíciós feszültséget kelteni az ügyben, hiszen az ellenzéki képviselőcsoportok a hétfői közgyűlésen szabadon elmondhatják véleményüket.

A kormány hozzáállását bírálva azt is hangsúlyozza, komoly tévedés azt gondolni, a főváros hozzájárulása nélkül is megrendezhető a világesemény. Hozzáteszi, erről korábban már egyeztetett Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlés olyan létesítményhez adta hozzájárulását, amely 9 napig alkalmas a vb-re, és legalább 90 évig szolgálja a budapestiek tömegsportját, pihenését. Tehát a világbajnokság 9 napja miatt jelentősen drágább az atlétikai stadion építése. Amennyiben a kormánnyal nem sikerül dűlőre jutni az ügyben, úgy olcsóbb lesz a stadion építése, és legfeljebb kevesebb bevétel gyarapítja Mészáros Lőrinc pénztárcáját – teszi hozzá.

A főpolgármesternek további követelései is vannak a kormánnyal szemben. Azokról a szerződési pontokról van szó, amelyek szerepelnek a megállapodásban, de amelyeket a kormány nem tart be. Így számon fogják kérni, hogy miért nem transzparens a stadionberuházás, hogy a kormány miért nem tartja be a budapesti egészségügyi program finanszírozására vonatkozó összes szerződéses kötelezettséget.

Végül a következőkkel zárja a bejegyzést: „és hogy elmaradnak-e más fejlesztések a vb lemondása miatt? Aki ezt feltételezi, az azt gondolja, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amelyiknek fontosabb Mészáros Lőrinc stadionépítése, mint az egészségügy fejlesztése. Ha netán ilyen kormánya lenne Magyarországnak, azt sürgősen el kell zavarni.”