Karácsony Gergely: A főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását

Karácsony Gergely: A főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogi úton támadja meg a Fővárosi Önkormányzat azt a jogszabályt, amelynek értelmében Budapestnek 58 milliárd forintot kellene befizetnie a központi költségvetésbe. A csőd elkerülése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 24 milliárd forintos hitelt kénytelen felvenni, emellett egy sor kötelezettséget átütemeznek a negyedik negyedévre – hangzott el Karácsony Gergely főpolgármester rendkívül sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester szerint a kormány elkötelezte magát egy Budapest-ellenes politika mellett, amit jelez, hogy míg 2018-ban, a Tarlós István vezette főváros 5 milliárd forint szolidaritási adót volt köteles megfizetni, ez az összeg mára több mint tízszeresére emelkedett. – Akkor a kormány finanszírozta a fővárost évi 20 milliárd forinttal, most a főváros finanszírozza a kormányt 25 milliárddal. Ami Tarlósnak plusz 20 milliárd, az Karácsonynak 25 milliárd – fejtette ki a főpolgármester, aki szerint a szolidaritási adó valójában Budapest-adó. 

Karácsony Gergely ismertette, milyen lépéseket tesznek azért, hogy Budapest elkerülje a csődöt:

  • A fővárosi cégeknél szigorú likviditási menetrendet állítanak fel.

  • A Budapesti Közlekedési Központ 24 milliárdos hitelt vesz fel annak érdekében, hogy továbbra is működhessen, ennek visszafizetését szeptemberre tervezik.

  • Kezdeményezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a város által fizetendő áfa befizetésének átütemezését.

  • Átütemeznek az év második felére több kifizetést. A döntés érinti a Lánchíd felújításának munkálatainak rendezését is.

  • Kérik a kormánytól, hogy a városnak járó pénzeket mielőbb utalják. Ezek közé tartozik a 11 milliárdos – előfinanszírozott – trolibusz-beszerzés Európai Bizottság által már jóváhagyott támogatása, valamint a Lánchíd felújítására jóváhagyott 6 milliárd forint állami támogatás.

  • Kérik a kormánytól, hogy a főváros rezsitámogatásáról mielőbb szülessen meg a kormányzati döntés, mivel Budapest rendkívül energiaigényes közszolgáltatásokat lát el.

– Be fogjuk vasalni a kormánytól a kintlévőségeinket, amiket a jogszabály szerint már meg kellett volna kapnunk” – mondta a főpolgármester. Karácsony Gergely kifejtette azon álláspontját is, hogy a szolidaritási adó jelenlegi formájában ellentéstes az alaptörvénnyel, ráadásul az ezt szabályozó jogszabály lehetőséget adna arra, hogy a pénzügyminiszter döntése értelmében csökkenjen a befizetendő összeg, ám ez nem történt meg. Éppen ezért bírósági úton támadják meg a törvényt. A főpolgármester egyértelművé tette, az összeget nem fogja befizetni a város. – Tisztában vagyunk azzal, hogy van inkasszó, de a város bankszámláján nem lesz pénz – fogalmazott.