Karácsony: A főváros vezetése hozzá kell férjen a budapesti járványhelyzet adataihoz

Karácsony: A főváros vezetése hozzá kell férjen a budapesti járványhelyzet adataihoz

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetről szóló információkhoz – írta Gulyás Gergelynek címzett csütörtöki levelében Karácsony Gergely. A miniszter a Kormányinfón beszélt arról, hogy ha Karácsony megváltoztatta álláspontját a fővárosi kijárási korlátozásokról, akkor a kormány kész azok enyhítéséről tárgyalni. A főpolgármester szerint ugyanakkor nincs szó az álláspont megváltoztatásáról, és a döntés felelőssége ez ügyben a kormányé. Ismert, egy hete jelentették be a vidéki enyhítéseket, a fővárosban és Pest megyében ugyanakkor maradt a szigor, és utóbbival akkor Karácsony is egyetértett.

„Miniszter úr mai szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a kormány kész végre egyeztetni a Fővárosi Önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek. A mai nyilatkozatának fényében őszintén remélem, hogy nincs akadálya annak, hogy ezeket az adatokat a kormány átadja egyrészt a Fővárosi Önkormányzatnak, másrészt gondoskodjon azok nyilvánosságáról is” – írta Karácsony Gergely.

A kormány nyitott, hogy tárgyaljon a főpolgármesterrel Budapest újranyitásának menetrendjéről | Magyar Hang

A főpolgármester a következő információkat szeretné tudni „a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában:
(i) a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb)
(ii) a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül »lakosságinak« és nozokomiális fertőzésnek.
(iii) A kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/265800988132621/

A főpolgármester egyben kérte a kormányt, hogy haladéktalanul kezdje meg az egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Karácsony Gergely szerdán írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, felhívva a figyelmét a kormány egy hónapja a koronavírus-járvány ügyében ígért, de elmaradt egyeztetéseire. A főpolgármester írása szerint azért volna különös aktualitása az egyeztetéseknek, mert a kormányfő szerint lezárult a védekezés első szakasza, és a második szakaszba lépett az ország. Karácsony szerint az eddigieknél átláthatóbb, tervezhetőbb intézkedésekre van szükség, főként azért, mert a budapestiekre és a Pest megyében élőkre a kormány továbbra is fenntartja a szigorú korlátozó intézkedéseket. Arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti „büntetésnek”.

Karácsony Gergely: A hatályos kormányrendelet szerint a budapestiek is mehetnek a Balatonra | Magyar Hang

Akkor is hangsúlyozta: szerinte joggal várják el a fővárosban élők, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek.

Hozzátette: különösen fájó, hogy a budapestiekre vonatkozó lakhelyelhagyási, utazási tilalomra vonatkozó kormányzati bejelentések sok esetben nem állnak összhangban a hatályos veszélyhelyzeti kormányrendeleti szabályokkal. „Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. ... A hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket” – írta.

Ezt követően Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón egyértelművé tette, hogy Budapesten és Pest megyében meg van határozva, hogy milyen alapos indokkal lehet az otthonokat elhagyni, ezek mentén a központi régiót is el lehet hagyni. Az sincs tiltva, hogy valaki a vidéki ingatlanjába utazzon.