Karácsony: A kormány törődjön bele, hogy az oligarchái nem lophatják tovább az uniós pénzeket

Karácsony: A kormány törődjön bele, hogy az oligarchái nem lophatják tovább az uniós pénzeket

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésben a legfrissebb közvélemény kutatás eredményével magyarázza, hogy miért támadja agresszíven Budapestet és az ellenzéki vezetésű településeket.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3786505581382260

A Závecz Research múlt heti dátumozású felméréséből ugyanis az derül ki, hogy amíg az ellenzék közös listáját a megkérdezettek 40 százaléka támogatná, addig a Fidesz–KDNP-ét csak 36 százalék. Karácsony felhívja a figyelmet, hogy ilyenre több mint egy évtizede nem került sor. 

A főpolgármester úgy véli, „egy dilettáns, rövidlátó, a kiváltságos keveseknek kedvező gazdasági válságkezelés kudarcait próbálják elfedni. Megint az önkormányzatok amúgy is szétlyuggatott zsebeiben kutakodnak az egyetlen érdemi bevétellel, az iparűzési adóval való bűvészkedéssel. Az önkormányzatok cselekvőképességét akarják elvenni most, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. Ha ezt megteszik, veszélyeztetik a közszolgáltatások ellátását a hulladékszállítástól, a tömegközlekedésen át az ivóvízellátásig.”

Karácsony „pofátlansággal vegyes felelőtlenségnek” tartja, hogy amíg a kormány az egyik oldalon 25 milliárd forintért tönkre tenné Budapestet, addig a másik oldalon 2500 milliárd forintról készül lemondani. Ezzel a hétfői hírre reflektál a főpolgármester, amely szerint a magyar kormány meg akarja vétózni az uniós költségvetést, és sok ezer milliárdos EU-s helyreállítási alapot is. 

– Pedig világos – teszi hozzá –, mi lenne a kormány dolga: törődjön bele, hogy az oligarchái nem lophatják tovább az uniós pénzeket, fogadja el a jogállami kritériumokat, az EU előírásának megfelelően az európai válságkezelő segítség 2500 milliárdjának felhasználásába vonja be az önkormányzatokat. – És akkor békén hagyhatnánk végre egymást, mindenki tehetné, amit elvei diktálnak a járvány- és a gazdasági válság kezelésében. A többit bízzuk nyugodtan a választókra – zárta sorait.

Arról, hogy a kormány vétózni készül, és hogy hétfő délután az uniós tagországok által delegált nagykövetek minősített többséggel fogadták el a jogállami mechanizmus szükségességét, itt és itt írtunk részlezetesebben.