Karácsony az amerikai kongresszusnak: A magyar kormány Putyin módszereit alkalmazza

Karácsony az amerikai kongresszusnak: A magyar kormány Putyin módszereit alkalmazza

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok Európával foglalkozó kongresszusi albizottsága hallgatta meg a V4-es országok főpolgármestereit, köztük a Budapestet vezető Karácsony Gergelyt. Amerika amiatt kérdezte a politikusokat, mert „sajnálatosnak tartja, hogy az egykor a demokratikus átalakulás mintájaként szolgáló országok ma egy teljesen másik, gyakran az alapvető jogokat is megkérdőjelező, illiberális utat követnek”. Karácsony Gergely a meghallgatáson többek közt arról beszélt: Magyarország az EU trójai falova, kínai és orosz érdekeket segít, de kitért arra is, a jövő áprilisi parlamenti választás kulcsfontosságú lesz. 

– Csakúgy, mint az Egyesült Államokat, a 2008-as globális pénzügyi világválság Magyarországot is súlyosan érintette. Orbán Viktor a társadalmi elégedetlenséget kihasználva ebben a nehéz időszakban a demokrácia és az autokrácia közötti újfajta hibrid rezsimet épített ki – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön, magyar idő szerint délután az Egyesült Államok kongresszusa előtt. Az online meghallgatás során először Karácsony maga foglalhatta össze az általa észlelt problémákat, később pedig kérdésekre válaszolt.

Miért hallgatták meg Karácsonyt? 

A főváros tájékoztatása szerint beszélgetés apropója az volt, hogy Bill Keating, az Európával foglalkozó kongresszusi albizottság vezetője meghallgatást tartott a közép-európai államokban egyre növekvő autoriter kormányzási formák és a jogállamisági normák folyamatos leépítése ügyében. – Az amerikai fél sajnálatosnak tartja, hogy az egykor a demokratikus átalakulás mintájaként szolgáló
országok ma egy teljesen másik, gyakran az alapvető jogokat is megkérdőjelező, illiberális utat követnek – írta a főváros a meghallgatással kapcsolatos tájékoztató közleményében. Vagyis Keatingék azt szerették volna, hogy a Szabad Városok Szövetsége, egészen pontosan az együttműködés alapítótagjai, vagyis a V4-es fővárosok vezetői számoljanak be a tapasztalataikról. Az is remélték, hogy „a meghallgatás mindkét fél számára kölcsönösen tanulságos lesz, az amerikaiak megismerhetnek jó praktikákat a helyi polgármesterektől, míg a
polgármesterek kommunikálhatják feléjük, hogy az USA hogyan tudná támogatni ezeket a demokratikus mozgalmakat a régióban”.

„Putyin módszereit alkalmazzák Orbánék”

Karácsony angolul tartott beszédének bevezetőjében kiemelte: „a kormány önkényesen új alkotmányt fogadott el, megváltoztatta a választójogi törvényt, szétzúzta a civil társadalmat és elfoglalta a médiát”. Úgy vélte, a külpolitikában is aggasztó változások kezdődtek. – A kormány szakított Magyarország európai és transzatlanti orientációjával. Kihirdette a „keleti nyitást” és drasztikusan megnövelte az együttműködést Oroszországgal és Kínával – fejtette ki, hozzátéve, hogy Magyarország két legdrágább állami beruházása is – a Budapest-Belgrád vasútvonal építése és Paks 2 is – ezen országok érdekeit szolgálja. 

 – A kormány Putyin módszereit is alkalmazza. Az Országgyűlés elnöke 2020 februárjában azt mondta a magyar titkosszolgálatoknak, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetést. (...) 2018-tól a Pegasus kémprogramot magyar újságírók, üzletemberek és ellenzéki politikusok ellen használták fel. A kémtevékenység leleplezése óta semmi jele annak, hogy a titkosszolgálati műveletek leálltak volna – vélte.

Készen állnak arra, hogy együttműködjenek Amerikával

Ugyanakkor a főpolgármester szerint van remény, úgy vélte, a magyar kormány tettei nem tükrözik a magyar társadalom értékrendjét, és emlékeztetett: 2019-ben az ellenzék nagy sikert aratott az önkormányzati választáson. – A választások eredményére a központi kormányzat az ellenzék vezette önkormányzatokkal szemben példátlan pénzügyi megszorításokkal válaszolt. Az ellenzéki vezetésű városoknak a működtetése hónapról-hónapra egyre nehezebb – mondta. 

Később Karácsony arra is kitért, az ellenzék összefogása „egyedülálló lehetőséget biztosít számunkra, hogy jövő év áprilisában legyőzzük Orbán nacionalista populizmusát, és helyreállítsuk Magyarország jogos pozícióját a transzatlanti szövetségben”.

A főpolgármester végül a Szabad Városok Szövetségéről is szót ejtett. Emlékeztetett, hogy év elején 21 városvezető a világ különböző pontjairól aláírta a Szabad Városok Szövetségének új nyilatkozatát, és hamarosan újabb városok csatlakoznak majd. – A szövetség készen áll arra, hogy együttműködjön az amerikai városokkal és az Egyesült Államok Kongresszusával annak érdekében, hogy megoldást keressen azon fenyegetések ellen, amelyek demokráciánk aláásására törekednek – zárta beszédét.

Ne azonosítsák Magyarországot Orbán Viktorral!

Később Karácsonyt kérdezték azzal kapcsolatban, hogy az ország részt vesz-e a Joe Biden elnök által összehívott demokráciacsúcson. Mint a főpolgármester elmondta (a politikus a kérdésekre már magyarul válaszolt, amit tolmács fordított angolra), a sajtó is beszámolt róla, hogy Magyarországot nem hívták meg erre, ami egy világos jelzés. Felidézte azt is, hogy a Bloomberg értesülése szerint Orbán Viktor ezért blokkolta, hogy az EU hivatalosan is részt vehessen az eseményen. Karácsony az mondta, sajnálja a helyzetet, és kérte, ne azonosítsák Magyarországot Orbán Viktorral.

Később a főpolgármestert a magyarországi kínai és orosz befektetésekről is kérdezték. Karácsony Gergely felidézte: Orbán Viktor egyszer azt mondta, ne azt nézzék, amit mond, hanem amit tesz, és Karácsony szerint ez a mondat a magyar kormányfő politikájára is igaz. Vagyis Orbán Viktor azt mondja, az emberi jogokat és demokráciát szolgálja, miközben ugyanaz történik, mint Lengyelországban, például Magyarországon is újra támadás alatt állnak a szexuális kisebbségek.

Magyarország = trójai faló

A főpolgármester azt is aláhúzta: a magyar kormány nagy mértékben épít kínai és orosz beruházásokra, amit magyar adófizetők állnak, de orosz és kínai érdekeket szolgálnak. Például a Budapest-Belgrád vasút azt segíti elő, hogy Kína hozzáférhessen a saját termékeivel Európához, míg a beruházás nem szolgálja Magyarország gazdasági érdekét. Karácsony azt is hangsúlyozta: az EU-nak és az USA-nak a nyugat-balkáni régióra is figyelnie kell, ahol nagyon erős a kínai hatás. Karácsony szerint Magyarország trójai faló az EU-ban, amely a kínai és orosz érdekeket akarja képviselni, miközben gyengíti az együttműködést.

Később Karácsony kérdésre azt is elmondta, mióta főpolgármester, vagyis 2019 óta Budapest bevételeinek 40 százaléka elveszett, de ez elsősorban nem a világjárvány miatt van, hanem főként a magyar kormány intézkedései miatt. Szerinte a kormány nem partnerként tekint az önkormányzatokra, hanem hatalmat akar, és ezért elvonja a pénzt a városoktól, márpedig pénz nélkül a legjobb polgármester sem tud tenni semmit. Kiemelte: a jövő évi magyarországi választás kulcsfontosságú lesz, ezen múlik majd a magyar önkormányzatiság sorsa.