Karácsony: Az ország egyetlen esélye a talpon maradásra, ha minél előbb megérkezik a 2500 milliárd az EU-tól

Karácsony: Az ország egyetlen esélye a talpon maradásra, ha minél előbb megérkezik a 2500 milliárd az EU-tól

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Amikor a magyar kormány arról beszél, hogy majd vétózza az európai költségvetést, akkor gyakorlatilag válsághelyzetben löki el a segítséget nyújtó kezet. Ez óriási felelőtlenség, arra kérjük a kormányt, segítsék elő, hogy a magyar települések minél előbb hozzá tudjanak jutni az uniós forrásokhoz – erről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) ülésének szünetében. Az eseményen részt vett Gémesi György, a MÖSZ elnöke és Jávor Benedek volt EP-képviselő is, aki jelenleg Budapest brüsszeli képviseletét vezeti.

Karácsony Gergely elmondta, Magyarország egyetlen esélye a talpon maradásra, ha minél előbb megérkezik az a bizonyos 2500 milliárd, de nem a kormányhoz, hanem a magyar emberekhez, akikhez az önkormányzatok vannak a legközelebb. Ennek érdekében a főváros aktív városdiplomáciai munkát végez hónapok óta, ennek részleteit Jávor Benedek ismertette. Elmondta, az elmúlt időszakban már számos eredményt értek el. Például azt, hogy unió fenntartható városfejlesztésről szóló programjából 8 százalékot az önkormányzatok kaphassanak meg.

Jávor arra is kitért, hétfőn további, az önkormányzatok szerepét erősítő módosítást fogadtak el az unió szakbizottságaiban. Ezek – ha megszavazza őket az EP plenáris ülése is – erős kötelezettségeket teremtenek az önkormányzatok bevonására a döntéshozatal minden szintjén a programok végrehajtásától kezdve az ellenőrzésig. Emellett arról is szólt, hogy a források bizonyos részét önkormányzati célokra is juttassák, és azok elköltésének egy részét a települések valósítsák meg. Vagyis Jávor szerint a következő költségvetési ciklusban nagyon meg fog erősödni a városok és kisebb települések szerepe. Ennek érdekében több EP-képviselő is segítette munkájukat, például a momentumos Cseh Katalin vagy éppen a szocialista Ujhelyi István.

Karácsony a sajtótájékoztatón megerősítette: fenntartják szándékukat, mely szerint helyi népszavazásokkal köteleznék a kormányt arra, vonják be az önkormányzatokat az uniós pénzek elköltésébe. Hozzátette: „Magyarország a legrosszabb példa volt arra, hogyan kell gazdálkodni az uniós forrásokkal, szeretnénk, ha utolsókból az elsők lennénk”.

Parragh javaslata „ostoba”

A sajtótájékoztatón szó esett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak a javaslatáról is, mely szerint egy évre fel kéne függeszteni a kis- és középvállalkozások iparűzési adófizetési kötelezettségét. Gémesi György úgy fogalmazott: ez egy „dilettáns, ötletszerű” bejelentés, ami izgalomban tartja az önkormányzati rendszert. Mint felhívta a figyelmet, az ebből az önkormányzatoknak befolyó 1000 milliárd forintból 800 millió a működésükre megy. Karácsony is arról beszélt, a főváros bevételének 70 százaléka ebből áll, el „lehet képzelni, ha ez a pénz egy évig hiányozna”. Például ha elvennék, leállna a budapesti tömegközlekedés, majd később azt mondta, „ne is foglalkozzunk ezekkel az ostoba felvetésekkel”.

Mint a Magyar Hang írta, áttörést ért el az Európai Parlament a tagállamokkal a jogállamisági feltételekről folytatott tárgyalásokon. A tagállamok delegációja ugyanis egyetértett azzal, hogy kössék össze az uniós források felhasználását a jogállamisági feltételekkel. Ám a magyar kormány nem rejtette véka alá, hogy a magyar parlament nem fogja megadni az uniós hitelfelvételhez a szükséges hozzájárulást, ha tovább folytatódik a jogállamisági kekeckedés. Ez történt, és ha Magyarország nem akar látványos visszavonulót fújni, akkor tényleg meg kell torpedóznia az uniós pénzügyi jogszabályokat. Ebben az esetben nemcsak az EU-t fosztanák meg a pénzügyi támogatásoktól, hanem Magyarországot is.