Karácsony: drámai mértékben lehetetleníti el az önkormányzatokat a „szószegés” költségvetési tervezete

Karácsony: drámai mértékben lehetetleníti el az önkormányzatokat a „szószegés” költségvetési tervezete

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros vezetése szerint ellehetleníti az önkormányzatokat a 2021-es költségvetés tervezete. Budapest főpolgármestere szerint szándékos politikai döntés, hogy az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozzák, a költségvetés helyzete ezt nem indokolja. A gépjárműadót nem átmenetileg, hanem a jövő évi költségvetésben is elvonnák az önkormányzatoktól, és a főváros négyszer annyi adót fizethet be jövőre a központi költségvetésbe. Minderről online sajtótájékoztatón beszélt Karácsony Gergely.

A nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés 2021. évi tervezete, az ebben foglalt megszorítás nemcsak egyszerűen az önkormányzatokat, hanem a helyi közösségeket érinti rendkívül súlyosan – mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/928528030904764/

A kedden benyújtott költségvetési javaslatról szólva Karácsony Gergely arról beszélt: úgy tűnik, hogy a járvány és az annak nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válságot az Orbán-kormány arra használja fel, hogy a magyar közélet egyedüli hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegye.

Két olyan változás is van a törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetlenítik el az önkormányzatokat – mondta a főpolgármester.

Az egyik ilyen változás a gépjárműadó átcsoportosítása, amelynek fele eddig az önkormányzatok bevételét erősítette. Korábban a kormány döntött a gépjárműadó átmeneti átcsoportosításáról, de úgy tűnik, hogy ez nem átmeneti, hiszen a jövő évi költségvetés tervezetében is szerepel – hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely.

A másik változás az önkormányzatokra kivetett adó, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése. Számításaik szerint az idei 10 milliárd forint helyett ennek közel négyszeresét kell majd a fővárosnak adó formájában befizetnie a központi költségvetésbe – közölte Karácsony Gergely. Hozzátette: mindezt egy olyan helyzetben történik, amikor drámainak csökkentek a tömegközlekedés jegybevételei, és egyelőre nem is tudják felmérni, de várhatóan drámaian csökkenni fog az önkormányzat legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adóból befolyó összeg is.

Karácsony Gergely elmondta: pontosan tudjuk azt, hogy a gazdasági recessziós mindenkit érint, a központi költségvetést is érintik az adóbevétel-kiesések, és azt is, hogy újabb költségei vannak a koronavírus-járvány miatt védekezésnek. – Mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai döntés, amely az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével – fogalmazott.

A főpolgármester kijelentette: ez a döntés nemcsak mélységesen antidemokratikus, de nagyon meg fogja nehezíteni a gazdasági és a társadalmi válságból való kilábalást. A költségvetési tervezettel az önkormányzatok által az elmúlt időszakban bevezetett, rendkívüli szociális támogatások is veszélybe kerülnek. Mindez teljes mértékben elfogadhatatlan a fővárosi önkormányzat számára, és mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési javaslatot ebben a formába ne fogadják el.

A javaslat Karácsony szerint a „szószegés költségvetési tervezete” is, mert a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök számtalanszor elmondta, hogy nem hoznak olyan lépéseket, amelyek a fővárosi önkormányzat számára elégtelenek. Mint közölte, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elnökeként kezdeményezi az önkormányzati szövetségek közös kiállását. Hiszen nemcsak az ellenzéki önkormányzatok megsarcolásáról van szó, az önkormányzati adó kiterjesztése nagyon súlyosan érinti a kistelepüléseket is.