Karácsony: Egy óra alatt ezren jelentkeztek a fővárosi ingyenes antitest-vizsgálatra

Karácsony: Egy óra alatt ezren jelentkeztek a fővárosi ingyenes antitest-vizsgálatra

Karácsony Gergely a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel tartott konzultáción 2021. április 29-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hogy nagyon is ideje volt a cselekvésnek, jól mutatja, hogy alig egy óra alatt ezren jelentkeztek ingyenes antitest-vizsgálatra a célra létrehozott fővárosi regisztrációs felületen. Az első szűrési program tehát elképesztő gyorsan be is telt, bizonyítéka annak, hogy milyen sok embert érint, milyen sokakat érdekel, eredményezett-e valódi védettséget az oltás, különös tekintettel az időseknek beadott kínai vakcinára – erről írt közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Szerinte mutatja ez az érdeklődés azt is, hogy nem volt igazuk a fővárosi fideszes ellenzéki képviselőknek, akik a tulajdonosi bizottság ülésén nem támogatták az antitest-szűrések beszerzését. – Szerencsére a fővárosi többség felelősen döntött, így elindíthattuk a programot. Teszem hozzá rögtön: azt a programot, amit a kormány helyett csinálunk.Látva a nagy érdeklődést azon dolgozunk, hogy kibővíthessük a kapacitásainkat, bízom benne, hogy jövő hét elején újra lehetőség lesz ingyenes antitest-szűrésre való regisztrációra – tette hozzá Karácsony.

Arra is kitért, a főváros 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak. Tehát azon kerületekben, ahol a polgármesterek kérték, lehetőség lesz a fővárosihoz hasonló ingyenes antitest-vizsgálatra a következő napokban. – Csak remélni tudom, hogy a XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei is felülvizsgálják majd eddig elutasító álláspontjukat, hiszen a politikai megfelelési kényszer nem lehet fontosabb az oltásnál, az idős honfitársaink biztonságának, egészségének garantálásánál. Mert nincs igaza a miniszterelnöknek és a kormánynak, a védettséget nem akkor kell vizsgálni, amikor „a járványhelyzet úgy alakul”, hanem éppen hogy előtte, mert akkor lehet, már késő lesz, különösen a világszerte terjedő delta variánsra figyelemmel – szögezte le.

Azzal folytatta, „amikor sok ezer idős ember aggódik, jelent-e számukra valódi védettséget a kínai vakcina, most a kormány nem bújhat gyáván a gyógyszergyártók szoknyája mögé”. – A kormánynak vállalnia kell a cselekvés felelősségét, és intézkednie kell mihamarabb, hogy akiknél nem eredményezett védettséget a kínai oltás, azok kaphassanak valóban hatékony vakcinát. Az ország tele van kék plakátokkal: az oltás életet ment. Igaz. De ideje ezt kiegészíteni: a harmadik oltás életet ment – zárta posztját.